Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

Ризики заробітної плати "в конверті"

Дата: 13.09.2024 09:54
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Заробітна плата «у конверті» - явище, яке несе чимало негативних моментів для найманих працівників. В той час, коли власники підприємств та приватні підприємці економлять кошти і збільшують свої гаманці, не сплачуючи податки. Погоджуючись на роботу без документального оформлення трудових відносин, громадянин, у першу чергу, діє проти себе, бо це позбавляє його легального працевлаштування, а значить, оплати й охорони праці та здоров’я, соціального, пенсійного та медичного забезпечення.

Людина, яка погоджується працювати без належного оформлення трудової угоди, фактично є безправною. Роботодавець по відношенню до неї нехтує своїми обов’язками щодо забезпечення законних соціальних гарантій працівникам – може звільнити її без пояснення причин, змушувати працювати понаднормово, як правило таким робітникам не надаються щорічні оплачувані відпустки.

Виплата заробітної плати нижче встановленого рівня є порушенням трудового законодавства. Громадяни, які отримують доходи, що не оподатковуються, або доходи нижче встановленого рівня мінімальної заробітної плати, є співучасниками тіньового бізнесу та приховування податків від держави.

Приховування від держави заробітної плати позбавляє громадян, які її отримували, права на соціальний захист. Адже роботодавці, які сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, забезпечують своїх найманих працівників правом на отримання не тільки пенсій, а й лікарняних, мінімальних щомісячних виплат у центрі зайнятості, страхових виплат у разі нещасного випадку та ін.

Відповідно до чинного законодавства пенсія формується протягом усього трудового періоду. А це означає, що чим більше буде розмір заробітної плати і розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що відраховується із заробітної плати та нараховується на фонд оплати праці, тим більше буде розмір пенсії. Якщо роботодавці офіційно не нараховують заробітну плату найманим працівникам, а виплачують її «в конверті», це означає, що роботодавець не сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за своїх працівників, відповідно працівникам страховий стаж не зараховується, і вони позбавляються частини пенсії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь