Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

13 -17 ТРАВНЯ – ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

Дата: 13.05.2024 14:24
Кількість переглядів: 43

 

Фото без опису

Цьогоріч з 13 по 17 травня в Україні вшосте відбувається Європейський тиждень громадського здоров’я. Європейський тиждень громадського здоров’я започаткували 2019 року. Тоді ж до нього і приєдналася Україна.

Це загальноєвропейська ініціатива, спрямована на підвищення обізнаності про важливість психічного та фізичного здоров’я в нашому повсякденному житті.

 

З понеділка по п’ятницю кожен день Європейського тижня громадського здоров’я 2024 року буде присвячений окремій темі.

 

Тема першого дня Європейського тижня громадського здоров’я: Здоров’я – це вибір кожного.

Здоров’я значною мірою залежить від способу життя. Та це не лише особисті зусилля; це також створення і впровадження політик, які визначають добробут суспільства. Уряд, науковці, медичні працівники та суспільство працюють разом, щоб підвищити обізнаність про громадське здоров’я.

 

• Громадське здоров’я — це термін, який виходить поза рамки медичної сфери. Це і про те, щоб люди не тільки жили довго, а й при цьому до найстаршого віку зберігали активність, світлий розум і любов до життя. Це і про психічний та соціальний добробут кожного з нас.

• Здоров’я — це не щось наявне або відсутнє за збігом обставин. Власне й громадське здоров’я — це сукупність виборів та дій. Це – формування (і реформування) системи охорони здоров’я, співпраця урядових, неурядових організацій, бізнесу і громадянського суспільства та піклування: держави — про громадян, громадян — одне про одного та про державу і кожного з нас — про власне здоров’я.

• Система громадського здоров'я в Україні має на меті зміцнити здоров’я населення, запобігти хворобам, поліпшити якість та продовжити тривалість життя населення.

 

• З 1 жовтня 2023 року введено в дію Закон України "Про систему громадського здоров'я". Цей документ розроблений з метою врегулювання механізмів створення ефективної системи громадського здоров’я в Україні, що сприятиме зміцненню здоров’я населення, запобіганню хворобам та збільшенню тривалості життя. Введення в дію Закону "Про систему громадського здоров’я" є одним із чинників повноцінного функціонування системи громадського здоров’я України. Він дозволить оновити систему охорони здоров’я, зробити її сучасною та інтегрованою в європейську мережу, а також створити комплексну систему громадського здоров’я. Реалізація цього документа ще більше інтегрує Україну в європейський простір, його виконання допоможе збільшити тривалість активного життя й наблизити цей показник до європейського.

 

• Запобігання розвитку хвороб і контроль над ними передбачені угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Закон гарантує кожній людині безпечні для здоров'я і життя харчові продукти, питну воду, довкілля, умови праці, навчання, виховання, побуту, дозвілля, відпочинку. Водночас він зобов’язує громадян піклуватися про своє здоров'я, здоров'я і гігієнічне виховання дітей; не шкодити здоров'ю інших тощо.

 

• З 1 липня 2021 року в усіх областях України працюють центри контролю та профілактики хвороб. ЦКПХ сформовано внаслідок об’єднання наявних регіональних потужностей — лабораторних центрів МОЗ України, обласних центрів громадського здоров’я. Таким чином збільшено потенціал у напрямах комунікації, профілактики й контролю неінфекційних захворювань, а також промоції вакцинації (як рутинної, так і проти COVID-19). Кожен ЦКПХ повністю відповідає за контроль над хворобами у своєму регіоні: від рутинного моніторингу показників до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів та реагування на них. Також більша увага приділятиметься профілактиці неінфекційних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, інсульти, інфаркти, онкозахворювання та впровадженню програми ментального здоров’я.

 

Кожен громадянин має право на охорону здоров’я згідно з Конституцією. Це право включає, зокрема:

• медичну допомогу та догляд;

• безпечне довкілля;

• захист від наслідків природних та антропогенних катастроф;

• санітарно-епідемічне благополуччя;

• безпечні й здорові умови праці, навчання, побуту та відпочинку.

Разом із тим, всі ми відповідаємо за своє здоровʼя і простими діями та рішеннями можемо впливати на його збереження.

 

Що може кожен:

- дотримуватися здорового способу життя;

- робити всі щеплення за графіком, зокрема й в дорослому віці;

- самоізолюватися в разі інфекційної хвороби;

- використовувати бар’єрну контрацепцію;

- ходити на профілактичні огляди до лікаря щороку, навіть - якщо нічого не болить;

- щороку робити тести на ВІЛ і гепатит С, щоб вчасно почати лікування і не заражати інших;

- пройти курси домедичної допомоги, щоб за потреби допомогти іншим;

- ділитися з іншими правдивою інформацією про здоров’я та користуватися лише офіційними джерелами інформації.

 

Центр громадського здоров’я України

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь