A A A K K K
для людей із порушенням зору
Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

ВИСОКИЙ  ТИСК:  СИМПТОМИ,  ПРОФІЛАКТИКА,  ДІЄТА

Дата: 17.05.2023 10:08
Кількість переглядів: 114

 

ВИСОКИЙ  ТИСК:  СИМПТОМИ,  ПРОФІЛАКТИКА,  ДІЄТА

 

17 травня --  Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією. Він відзначається за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я  з 2006 року.  Підвищений артеріальний тиск або артеріальна гіпертонія – основний грізний фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту.

 

Цифри і факти

•  Універсальні показники артеріального тиску: 120-129/70-79 мм рт. ст. у пацієнтів до 65 років, 130-139/70-79 мм рт. ст. у пацієнтів 65 років і старше.  Вищі показники є ознакою артеріальн6ої гіпертонії.

•  За даними статистики, близько 45% хворих людей не знають, що вони мають високі цифри артеріального тиску.

•  Гіпертонія  часто зустрічається у людей віком від 50 років. З віком люди ведуть більш сидячій спосіб життя, їхня маса тіла може збільшуватися --  тому поширеність артеріальної гіпертонії серед людей старшого віку зростає.

•  За даними Європейського товариства кардіологів (ESC) та Європейського товариства гіпертензії (ESH) є постійний взаємозв’язок із частотою появи серцево-судинних захворювань та підвищенням артеріального тиску.

•  Серед чинників ризику виникнення артеріальної гіпертонії виділяють: стать (у жінок гіпертонію виявляють частіше), вік (люди старшого віку мають підвищений ризик), а також підвищений рівень холестерину.

•  Кількість людей з артеріальною гіпертонією  світі за останні 30 років зросла майже вдвічі -- з 650 мільйонів до 1,3 мільярда осіб. На гіпертонію  страждає 25%  чоловіків і 20% жінок.

•  За даними ВООЗ, гіпертонія  значно збільшує ризик хвороб серця, головного мозку та нирок, а також  є однією з основних причин смерті та захворювань у світі.  Від ускладнень гіпертонії щорічно у світі помирають близько 17 мільйонів людей.  

•  Серед осіб похилого віку артеріальна гіпертонія зустрічається  у 85-90%.

Третина населення  України (34,8%) має  підвищений артеріальний тиск. На початку 2020-х років   в нашій державі налічувалося понад  близько10 мільйонів  хворих на артеріальну гіпертонію,  в Житомирській області  -- понад  350  тисяч таких хворих. 

 

Симптоми високого тиску:

частий  підвищений тиск;

головний біль (найчастіше — в потиличній чи тім’яній частині); 

періодичний шум у вухах;

потемніння в очах та запаморочення;

біль у ділянці серця;

прискорене серцебиття (понад 90 разів на хвилину) у спокійному стані; 

відчуття задухи.

 

Основні профілактичні заходами проти високого тиску:

  • зниження солі в раціоні;
  • відмова від куріння та вживання алкоголю;
  • збалансоване харчування (достатнє вживання овочів та фруктів);
  • регулярна фізична активність;
  • втрата зайвої ваги.

 

7 правил харчування при гіпертонії

1. Перейдіть на дробове харчування. Розподіліть денний раціон таким чином, щоб харчуватися рівномірними порціями 5-6 разів на день. А перед сном краще з'їсти невеликий фрукт або випити склянку нежирного кефіру.

2. Обирайте нежирне м'ясо. Найчастіше гіпертонія виникає на тлі закупорки судин бляшками холестерину, що міститься в жирному м'ясі та копченостях. Курка, індичка або телятина, приготовані без олії - найкращий вибір для тих, хто страждає на гіпертонію.

 3. Їжте менше продуктів, що містять тваринні жири: ковбаси, жир, вершкове  та топлене масло. Намагайтеся, щоб у раціоні як мінімум 30% жирів  були рослинного походження. Смажте без тваринного жиру, а в тушковані страви додавайте соняшникову або оливкову олію.

4. Їжте більше овочів. Продукти, багаті на клітковину, дають змогу знизити рівень шкідливого холестерину в крові, перешкоджаючи його всмоктуванню. 

5. Їжте менше цукру. Легкозасвоювані вуглеводи, що провокують набір зайвих кілограмів, з раціону краще виключити. Таким чином знизиться ризик надмірної ваги. Тож тістечка, печиво, торти і цукерки доведеться забути, замінивши їх фруктами і сухофруктами, овочами і продуктами з цільного зерна.

 6. Збільште  дозу магнію та калію. Це дасть змогу зміцнити серцевий м'яз і підвищити його витривалість. Додайте до раціону крупи, капусту, курагу, моркву і буряк. Багатими  на   ці важливі мікроелементами  є також морська капуста, морепродукти і нежирна морська риба.

 7. Не голодуйте. Пости і суворі дієти з різким обмеженням будь-яких груп продуктів за гіпертонії протипоказані.

  Зміни режиму харчування та способу життя можуть поліпшити контроль артеріального тиску --  проте медикаментозне лікування буває необхідним для людей, для яких зміна способу життя є не ефективною або недостатньою.

   Якщо ви вперше виявили у себе тиск у стані спокою вище 140/90, турбують головний біль, шум у вухах, слабкість — зверніться до лікаря.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь