A A A K K K
для людей із порушенням зору
Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

ОБЕРЕЖНО – НІТРАТИ

Дата: 11.05.2023 10:05
Кількість переглядів: 181

ОБЕРЕЖНО – НІТРАТИ

Весна поволі добігає кінця, і вже зовсім скоро прийде  літо – сезон фруктів та овочів. Ранні їх врожаї ще кілька тижнів тому  з’явилися  на прилавках магазинів та ринків. Користь від вживання таких дарів природи є незаперечною – адже овочі та фрукти є багатими на корисні для організму вітаміни та мікроелементи. Однак разом з корисними властивостями у них одночасно таїться й небезпека у вигляді нітратів. Про  це теж варто пам’ятати – і бути обережними при вживанні свіжих фруктів чи овочів.

 

ЦИФРИ І ФАКТИ

• Нітрати – солі азотної кислоти, які є продуктами обміну усіх живих організмів, як тварин так і рослин. Тож харчових продуктів, які не містять нітрати, у природному середовищі не існує.

• Нітрати також утворюються в організмі людини (до 100 мг на добу).

• Самі по собі для людини нітрати  безпечні, в організмі вони не накопичуються. Близько 80% нітратів виводиться в незмінному вигляді із сечею, інші 20 % – зазнають хімічних змін в організмі людини.

• Загрозу для людини становлять продукти хімічного перетворення нітратів - нітрити та нітрозаміни. Вони здатні накопичуватись в організмі та мають канцерогенну, мутагенну, ембріотоксичну дію.

• Відповідно до норм ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги, для дітей раннього віку (до трьох років)  -- 2,5 мг на 1 кг ваги.

• Купуючи свіжі овочі та фрукти на ринку, покупець обов’язково повинен попросити в продавця надати експертний висновок, де зазначається вміст нітратів та їх допустима норма відповідно до сезону вирощування.

• Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма – 200- 400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка)- 2000—3000мг/кг, у помідорах –100-200 мг/кг, в зеленій цибулі — до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у ранній картоплі – до1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. Щодо перших фруктів – полуниці, черешні та вишні – їх допустима норма нітратів становить 60мг/кг.

• У 2022 році фахівцями ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб» було взято 680 проб на наявність нітратів у овочах. З  них 26 проб показали відхилення від норми – перевищення допустимого рівня нітратів.

НЕБЕЗПЕКА НАДЛИШКУ НІТРАТІВ В ОРГАНІЗМІ:

1. Порушується нормальне дихання клітин і тканин організму (тканинна гіпоксія), в результаті чого накопичується молочна кислота, холестерин, і різко падає кількість білка.

2. Зростає ризик розвитку  патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму.

3. Знижується вміст вітамінів в їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин.

4. Зменшується кількість йоду в організмі, що призводить до збільшення щитовидної залози.

5. підвищується ризик  виникнення ракових пухлин в шлунково-кишковому тракті у людини.

ЯК ЗМЕНШИТИ ШКІДЛИВИЙ ВМІСТ НІТРАТІВ:

• перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква);

• після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;

• у таких овочах, як огірки -- бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики. Це стосується не лише огірків, а й ранньої моркви та  буряка;

• стебла зелені (петрушка, кріп та інше) накопичують більше нітратів, ніж гілочки --  тому їх вживати в їжу не рекомендується;

• при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити;

• не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику – при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

• готуйте на один раз і, ні в якому разі, не зберігайте нарізані овочі і салати в холодильнику.

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ:

синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок;

головний біль;

втома;

зниження працездатності;

задишка;  

серцебиття.

 ЩО РОБИТИ У РАЗІ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ?

• Викликати швидку допомогу, адже це отруєння небезпечне.

• Очікуючи на лікаря (або якщо немає можливості звернутися по медичну допомогу) -- промити шлунок хворого самостійно: дати слабкий розчин марганцівки або підсолену воду та викликати блювання.

• Після цього прийняти абсорбент. Підійде активоване вугілля.

• Після припинення нудоти можна випити міцний солодкий чай з лимоном.

• Щоб прискорити виведення нітратів з організму --  пити багато рідини, особливо зеленого чаю.   Це натуральний нейтралізатор нітратів.

• Якщо це не допоможе – потрібна термінова   госпіталізація.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь