A A A K K K
для людей із порушенням зору
Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

ЯКЩО ПРОПАВ НЮХ

Дата: 27.02.2023 15:45
Кількість переглядів: 54

 

Аносмія – повна або тимчасова втрата нюху. Нюх відіграє надзвичайно важливу роль у нашому житті. Він не тільки дозволяє відчувати запахи та розрізняти різні аромати речей, але також може виступати як основна система раннього попередження для тіла і допомагати нам залишатися в безпеці.

 

Цифри і факти

• Приблизно одна людина на 10 тисяч (0,01%) з`являється на світ без нюху - і уявлення не має про те, що таке запах. 

• Патологію також можуть спровокувати черепно-мозкова травма, отримана внаслідок нещасного випадку, гайморит або постійні інфекції.

•  За даними медиків, у більшості людей віком за  50 років   нюх починає погіршуватися.  Серед 70-річних частка таких – близько 30-40%.А серед тих, кому за 80 років - понад 60%.

• Загалом у світі майже 6% усіх людей мають аносмію.

   • Страждаючі на аносмію сприйнятливі до небезпечних ситуацій - витік газу, пожежі, небезпечні хімічні пари та вживання зіпсованих продуктів. Крім того, люди з втратою нюху також можуть відчувати труднощі з їжею через тісний зв`язок між нюхом і смаком.

• Дослідження   показують, що в деяких людей на тлі аносмії    розвивається депресія -  у відповідь на почуття соціальної ізоляції та побоювання щодо безпеки.

 

Причини порушення нюху

•Захворювання порожнини носа і навколоносових пазух (атрофічний, алергічний, вазомоторний, зокрема медикаментозний риніт).

• Поствірусні.

• Посттравматичні (травми голови, носа).

•  Зумовлені неврологічними захворюваннями (розсіяний склероз, хвороба Альцгеймера).

• Токсичні (зокрема медикаментозні - прийом естрогенів, інгібіторів АПФ).

• Вроджені.

 

Аносмія та коронавірус 

Втрата нюху є відомим симптомом COVID-19. Раніше лікарі вважали, що ця ознака пов`язана з безпосередньою цитотоксичною дією коронавірусу на нейрони, але швидке відновлення нюху в деяких пацієнтів змусило визнати цю теорію помилковою. Гарвардські неврологи дійшли висновку, що втрата нюху пов`язана з ураженням допоміжних клітин, які оточують чутливі нейрони. Вони містять білок ACE2 - саме його вірус COVID-19 використовує для проникнення в клітини та розвитку своїх цитотоксичних ефектів. Тож КОВІД впливає на нервову систему опосередковано: погіршує роботу допоміжного клітинного матеріалу, а це своєю чергою спричиняє порушення у функціях нюхових нервів.

При гострому респіраторному захворюванні зниження нюху настає поступово - у міру наростання набряку слизової оболонки. Як тільки набряк зменшується - здатність відчувати запахи відновлюється. При коронавірусі аносмія розвивається раптово, навіть за вільного носового дихання. Чутливість до запахів відновлюється протягом кількох тижнів, іноді - місяців.

 

Що робити, якщо пропав нюх?

Дотримуйтесь режиму самоізоляції, здайте тест на коронавірус. Якщо тест виявиться позитивним, повідомте про це терапевта і дотримуйтеся виданих рекомендацій. Якщо зараження коронавірусною інфекцією не підтвердилося, а аносмія зберігається - запишіться на прийом до отоларинголога. Більшість проблем із розпізнаванням ароматів належать до компетенції цього лікаря.

 

Як відновити  втрачений нюх

•  Швидкість відновлення нюху залежить від причини порушення роботи нюхової системи. Оновлення рецепторів, які загинули в результаті дії токсинів інфекції або отруйних речовин, відбувається кожні 30-60 днів. 

• Якщо немає факторів фізичного руйнування відділів аналізатора, то відновлення здатності розпізнавати запахи відбувається саме по собі. У більшості ковід-хворих нюх відновлюється зі зникненням набряку протягом 2-3 тижнів.

•  Для прискорення процесу відновлення сенсорних нейронів необхідно вживати в їжу вітаміни групи В. Корисний також цинк - мікроелемент, який бере участь в синтезі ферментів, що підтримують нюхові функції. В цілому, необхідно збалансоване харчування, часте пиття води, виключення з раціону нікотину і алкоголю.

• Важливо забезпечити вологість у приміщенні та стежити за гігієною порожнини носа. Доречні промивання носових ходів розчинами з морською сіллю. 

• Серед лікарських засобів вдома лікарі рекомендують протягом тижня виконувати інгаляції з настойкою евкаліпта. Ця рослина має протимікробну, дезінфікуючу дію, надає протизапальний, болезаспокійливий і заспокійливий ефект.

 

Профілактика втрати нюху

• Чутливість до запахів у всіх різна. Однак нормальний нюх необхідно мати всім. Дані наукових досліджень свідчать, що запахи роблять сильний підсвідомий вплив на людські думки, почуття і поведінку. Люди, які втратили нюх внаслідок травми або хвороби, стверджують, що відчувають почуття величезної втрати, тривожність і навіть депресію. Вони відчувають себе ізольованими і незахищеними. 

•  Ніхто не застрахований від нещасних випадків - але можна попередити хвороби, що ведуть до втрати нюху. Хороший імунітет, вчасно отримана вакцина від інфекційної хвороби, вилікуване ЛОР-захворювання - все це знижує ризик аносмії. 

•  Необхідно захищати ніс від отруйних парів і гарячого повітря, берегти від травм, дотримуватися гігієни порожнини носа, стежити за чистотою і вологістю повітря в приміщенні, а також правильно харчуватися, регулярно вживаючи продукти, багаті цинком.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь