A A A K K K
для людей із порушенням зору
Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

В Україні заборонено збирати та продавати первоцвіти, занесені до Червоної книги України

Дата: 27.02.2023 14:20
Кількість переглядів: 99

З першим подихом весни, коли сонячні промені ледве прогрівають землю, з’являються перші весняні квіти - первоцвіти: підсніжник білосніжний (звичайний), цибуля ведмежа (черемша), сон лучний та інші червонокнижні рослини, які зростають переважно на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду.

Утриматися, щоб не зірвати першу квітку весни, важко - спокуса до весняної краси, але існує інша причина - нажива! 

Слід розуміти, що під час збору ранньоквітучих червонокнижних рослин наноситься нищівна шкода природі – рослина втрачає можливість утворити насіння та дати нове покоління. Також повне знищення рослини відбувається, якщо її вирвати з цибулиною.

Тож з метою попередження незаконного збирання, транспортування та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин протягом зимово-весняного періоду по всій території України проводяться заходи з охорони червонокнижних видів рослин.

Нагадаємо! Відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на порушників порядку придбання, збуту або ж розповсюдження об’єктів рослинного світу чекатиме штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, або занесені до Червоної книги України, розмір штрафних санкцій значно зросте і становитиме від 1700 до 3655 гривень.

Зауважуємо, що задля білосніжної квітки у воєнний час йти до лісу небезпечно! Будьте свідомими, бережіть себе і природу!

Багатьох також турбує питання: «Чи можна продавати первоцвіти (занесені до Червоної книги України), які вирощені в домашніх умовах?».

Продавати червонокнижні рослини в Україні - заборонено, незалежно від того, вирощені вони в домашніх умовах чи добуті з природних умов.

Тому, якщо ви маєте первоцвіти, занесені до Червоної книги України, краще зберегти їх для власного задоволення та насолоди, або ж взяти участь у програмах збереження та розмноження таких рослин у спеціалізованих установах.

Довідково: Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Більша частина первоцвітів занесена до Червоної книги України та підлягає суворій охороні: їх заборонено зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.

Добірка первоцвітів, які занесені до Червоної книги України

Підсніжник звичайний

Це багаторічна цибулинна рослина. Він зростає у листяних лісах і чагарниках в Карпатах та західних лісостепових районах. У багатьох місцевостях, де колись підсніжників було багато, вони зникають або зникли. 

Фото без опису

Сон лучний

Багаторічна трав'яниста рослина з роду Сон родини Жовтецевих. Цвіте у квітні-травні. Плодоносить у червні. Розмножується насінням. Чисельність зменшується внаслідок людської діяльності.

Фото без опису

Пролісок пониклий

Трав'яниста багаторічна рослина, що належить до родини Холодкові. Природні популяції скорочуються через зведення широколистяних лісів, а також неконтрольоване знищення - зривання на букети та викопування цибулин.

Фото без опису

Шафран сітчастий

Багаторічна рослина родини Півникових. Вид занесений до Червоної книги України в статусі «Неоцінений». Обидві видові назви, українська та латинська, вказують на характерну ознаку цього виду, а саме: добре помітну сіточку волокон, що вкриває нижню частину бульбоцибулини.

Фото без опису

Зозулині черевички справжні

Багаторічна трав'яниста рослина. Наукова назва роду походить від грецьких слів, які в перекладі означають «черевичок Кіприди», тобто Венери, або Афродіти - богині кохання і краси. Приваблює квітка браконьєрів своєю неповторною, оригінальною красою.

Фото без опису

Цибуля ведмежа (черемша)

Багаторічна трав'яниста рослина родини Цибулевих, відома також під народними назвами левурда, леверда, ди́кий часни́к, черемша́. Зміною чисельності стало збирання рослин як лікарської та харчової сировини. 

Фото без опису

Білоцвітник весняний

Багаторічна цибулинна рослина, також рідкісний вид флори України. Білоцвітник весняний зацвітає одним з перших – у березні, цвіте й у квітні. 

Фото без опису

Горицвіт весняний

Отруйна багаторічна рослина висотою 10-40 см. Може також використовуватися як лікарська рослина. Цвіте з ранньої весни до половини травня. Росте у степах, на степових схилах у лісостепу та степу, на яйлах в Криму. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь