A A A K K K
для людей із порушенням зору
Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

ВИСОКИЙ ТИСК: ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 10.01.2023 15:08
Кількість переглядів: 89

ВИСОКИЙ ТИСК: ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ПРОФІЛАКТИКА

 

  Стійке підвищення артеріального тиску (яке в медицині має назву артеріальної гіпертензії)  - один із найсерйозніших чинників, які впливають на ризик смерті сучасної людини. Можна сміливо говорити, що саме він забирає найбільше життів на планеті. Відтак боротьба з цією проблемою набуває щоразу все більшої актуальності.

 

Цифри і факти

•  Універсальні показники артеріального тиску: 120-129/70-79 мм рт. ст. у пацієнтів до 65 років, 130-139/70-79 мм рт. ст. у пацієнтів 65 років і старше. Вищі показники є ознакою артеріальн6ої гіпертензії (АГ).

•  Кількість людей з артеріальною гіпертензією (АГ)  у світі за останні 30 років зросла майже вдвічі - з 650 мільйонів до 1,28 мільярда осіб. На гіпертонію  страждає 25%  чоловіків і 20% жінок.

•  За даними ВООЗ, гіпертонія  значно збільшує ризик хвороб серця, головного мозку та нирок, а також  є однією з основних причин смерті та захворювань у світі.   Від ускладнень гіпертонії щорічно помирає по всьому світу біля 17 млн людей.   

У 2019 році  46% хворих на АГ не знали про свій діагноз, 59% не отримували жодного лікування, 20%  лікувалися неефективно.

•  Серед осіб похилого віку артеріальна гіпертензія зустрічається  у 85-90%.

Третина населення  України (34,8%) має  підвищений АТ чи гіпертензію. Частка населення з підвищеним АТ різко зростає з віком. У віковій групі 18-29 - приблизно 12,7%, у віковій групі 60-69 -  71,1%. На початку 2020-х років   в нашій державі налічувалося понад  більше 10 мільйонів  хворих на артеріальну гіпертензію,  в Житомирській області  -- понад  350  тисяч таких хворих. 

 

 

7 факторів ризику гіпертонічної хвороби

 

1.  Високий тиск крові. Підвищений або високий тиск крові збільшує ризик розвитку хвороб серця та інсульту. Хоча є ліки, які можуть допомогти контролювати високий тиск крові. Зниження маси тіла і регулярна фізична активність можуть також відігравати важливу роль у боротьбі з гіпертонією. Чи знаєте ви, які у вас показники артеріального тиску крові? Зверніться до лікаря за консультацією.

2.  Високий рівень холестерину. Холестерин є природним жиром у нашому організмі. Однак  занадто багато холестерину може накопичуватися в кровоносних судинах, що призводить до атеросклерозу. Перевірка рівня холестерину є одним з основних тестів, що дозволяють визначити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Існують ліки, які знижують рівень холестерину в крові. Крім того, ефективними проти атеросклерозу є: зниження маси тіла, здорове харчування та регулярні фізичні вправи. Деякі люди мають генетичну схильність до більш високих рівнів холестерину. Вам слід поговорити з лікарем про те, як часто вам потрібно тестувати рівень холестерину і чи потрібно вам приймати ліки для його корекції.

3.  Цукровий діабет є захворюванням, яке пов'язане з підвищеним рівнем цукру в крові. Діабет часто спричинений недостатнім виробленням інсуліну  або резистентністю до інсуліну. Діабет може вплинути на кровоносні судини, що призводить до серцево-судинних захворювань. Є ліки, які допомагають контролювати діабет, але ключову роль відіграє дієта. Люди з цукровим діабетом повинні консультуватися з лікарем і дієтологом, щоб навчитися контролювати свій рівень цукру в крові.

4.  Куріння небезпечне для серця. Існує чітка кореляція між курінням і серцево-судинними захворюваннями. Відмова від куріння на 36% знижує смертність серед пацієнтів із хворобою серця. Якщо ви не курите – і не починайте. Якщо   курите -  постарайтеся відмовитися від цієї шкідливої звички.

5.  Ожиріння - змінюваний фактор ризику серцево-судинних захворювань. При збільшенні маси тіла на 1 кг (від ідеальної маси) ризик інфаркту підвищується на 3%. Темпи ожиріння неухильно зростають за останні десятиліття, а також відзначається зростання захворюваності на діабет. Тому зниження маси тіла дуже корисне для зниження ризику серцево-судинних захворювань і цукрового діабету.

6.  Відсутність фізичної активності шкодить здоров'ю. Малорухливий спосіб життя може зашкодити вашому здоров'ю. Водночас регулярна фізична активність може підвищити рівень корисного холестерину і знизити рівень поганого. Вона також допомагає підтримувати оптимальну масу тіла; сприяє зниженню артеріального тиску крові. Крім того, фізична активність покращує контроль за рівнем глюкози в крові у хворих на цукровий діабет. Багато людей мають сидячу роботу - але навіть у цьому випадку їм слід навчитися більше рухатися. Дослідження показали, що всього 30 хвилин помірної інтенсивності діяльності (наприклад, швидка ходьба) п'ять днів на тиждень мають позитивний ефект у зниженні ризику серцево-судинних захворювань.

7.  Неправильне харчування призводить до серцево-судинних захворювань. За останні кілька десятиліть значно збільшилися розміри порцій. Також стало важко уникнути оброблених харчових продуктів з «порожніми калоріями»  (з високим вмістом цукру, жиру, солі та калорій). Навчіться вживати в їжу тільки здорові продукти. Здоров'я серця можуть забезпечити фрукти та овочі (щонайменше 500 г на день, не рахуючи картоплі); продукти з цільного зерна та пісне м'ясо. Спробуйте знизити вживання насичених жирів, доданого цукру і натрію (солі).

 

Симптоми АГ:

частий  підвищений тиск;

головний біль (найчастіше — в потиличній чи тім’яній частині); 

періодичний шум у вухах;

потемніння в очах та запаморочення;

біль у ділянці серця;

прискорене серцебиття (понад 90 разів на хвилину) у спокійному стані; 

відчуття задухи.

 

Основні профілактичні заходами проти високого тиску:

  • зниження солі в раціоні;
  • відмова від куріння та вживання алкоголю;
  • збалансоване харчування (достатнє вживання овочів та фруктів);
  • регулярна фізична активність;
  • втрата зайвої ваги.

 

   Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадують, що здоровий спосіб життя може запобігти або затримати початок артераільн6ої гіпертензії  та зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Ефективна зміна способу життя запобігає необхідності застосування медикаментозної терапії в пацієнтів із гіпертонією.

   Зміни режиму харчування та способу життя можуть поліпшити контроль артеріального тиску - проте медикаментозне лікування  таки  є необхідним для людей, для яких зміна способу життя є не ефективною або достатньою.

   Щоб не пропустити початок  артеріальної гіпертонії, важливо знати цифри свого тиску! Для цього кожна людина час від часу має вимірювати артеріальний тиск.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ України»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь