A A A K K K
для людей із порушенням зору
Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

Звіт селищного голови про роботу Романівської селищної ради та її виконавчого комітету за 2021 рік

Дата: 05.05.2022 12:08
Кількість переглядів: 991

Звіт

селищного голови про роботу Романівської селищної ради та її виконавчого комітету за 2021 рік

 

1. Загальні положення

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» звітую  перед селищною територіальною громадою за підсумками роботи року, що минув з часу створення громади.

Романівська селищна громада утворена після проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Площа громади становить 676,93 км2;

Населення – 19772 осіб

До складу громади входить  51 населенний пункт

За результатами виборів 25 жовтня 2020 року до Романівської селищної ради восьмого скликання обрано 26 депутатів.

Перша сесія відбулася – 27.11.2020 року.

З числа депутатів рішенням селищної ради від 27.11.2020 р. №7-1/20 утворено 4 постійних комісії:

  • Постійна комісія з питань бюджету та комунальної власності;
  • Постійна комісія з гуманітарних питань;
  • Постійна  комісія з питань законності, регламенту та депутатської етики;
  • Постійна комісія з питань земельних відносин, будівництва та архітектури. 

 

Депутатами  селищної ради  утворено  5 депутатських фракцій:

  • «Наш край»
  • «За майбутнє»;
  • «Слуга народу»;
  • «Радикальна Партія Олега Ляшка»;
  • «Європейська солідарність»

 

Як голова громади, намагаюсь побудувати злагоджену, відкриту роботу депутатського корпусу,  виконавчого комітету та працівників селищної ради.

Селищна рада публічна і відкрита у своїй діяльності,  про що свідчить робота з вісвітлення роботи ради,  прийнятих рішень на сесіях ради, засіданнях виконавчого комітету.

 

-1-

          2. Пленарні засідання сесій селищної ради

Романівська селищна рада, її виконавчий апарат працюють у правовому полі відповідно до Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», норм Європейської хартії місцевого самоврядування, чітко дотримуючись повноважень та норм, що передбачені діючим законодавством та прийнятими Регламентами селищної ради восьмого скликання.

Протягом листопада 2020 року - грудня 2021 року було проведено 19 пленарних засідань (в тому числі 3 позачергові), на які виносились важливі питання соціально-економічного розвитку громади, інші питання, які своєчасно вивчались і розглядались на засіданнях постійних комісій.

Всього на пленарних засіданнях селищної ради було розглянуто 835 питань.

     Прийнято ряд важливих рішень, серед них:

 

  • Про затвердження типової угоди про соціальне економічне партнерство;
  • Про затвердження фінансових планів комунальних установ;
  • Про вступ до Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»;
  • Про встановлення місцевих податків та зборів на території Романівської селищної територіальної громади;
  • Про затвердження Стратегії розвитку Романівської територіальної громади до 2027 року;
  • Про утворення старостинських округів Романівської територіальної громади;
  • Про затвердження Плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2022 рік;
  • Інші.

В селищній раді  затверджено та на контролі перебуває 34 цільові програми, а саме:

  1. Про затвердження комплексної програми підтримки та розвитку

комунальної установи Романівської селищної ради «Трудовий архів» на 2021-2023 роки.

  1. Про затвердження комплексної програми «Шкільний автобус» на 2021-2023 роки.
  2. Про затвердження програми «Дітям Романівщини – безпечне та якісне харчування» на 2021-2023 роки.
  3. Про затвердження програми фінансової підтримки КНП «Романівська лікарня» Романівської селищної ради на 2021-2023 роки.

 

-2-

 

  1. Про затвердження фінансової підтримки та розвитку первинної медико-санітарної допомоги Романівської селищної ради на 2022 рік.
  2. Про затвердження програми відшкодування витрат для забезпечення пільгами окремих категорій населення з послуг зв’язку на 2021-2023 роки.
  3. Про затвердження програми фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на приміських автобусних маршрутах загального користування на 2022 рік.
  4. Про затвердження комплексної програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2021-2023 роки.
  5. Про затвердження комплексної програми соціального захисту осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, пенсіонерів, учасників і ветеранів визвольних змагань     (ОУНП – УПА) та незахищених верств населення на 2021-2023 роки.
  6. Про затвердження комплексної програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції/ операції об’єднаних сил та членів їх сімей на 2021-2023 роки.
  7. Про затвердження комплексної програми благоустрою населених пунктів Романівської територіальної громади на 2021-2022 роки.
  8. Про затвердження програми розроблення (оновлення) містобудівної документації на 2021 рік.
  9. Про затвердження програми покращення технічного стану вулиць та доріг на території Романівської територіальної громади на 2021-2022 роки.
  10. Про затвердження програми підтримки комунальної установи по експлуатації адміністративної  будівлі Романівської селищної ради.
  11. Про затвердження програми «Цукровий та нецукровий діабет»
  12. Про затвердження Програми соціальної підтримки громадян Романівської селищної територіальної громади, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на 2021 рік;
  13. Про затвердження Програми підтримки комунальної лісомеліоративної установи Романівської селищної ради на 2021 рік;
  14. Про затвердження Програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2021-2025 роки (26.02.21, 6 сесія);
  15. Про затвердження Програми забезпечення заходів щодо проведення призову громадян України на строкову військову службу за контрактом, призов на строкову військову службу осіб офіцерського складу та мобілізаційну підготовку військовозобов’язаних на території Романівської селищної ради на 2021-2022 роки;
  16. Про затвердження Романівської селищної Комплексної програми забезпечення пожежної безпеки та захисту населення і території від надзвичайних ситуацій на 2021-2025 роки;

-3-

  1. Про затвердження селищної Програми виконання заходів Державної соціальної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період 2021 року;
  2. Про затвердження Програми розвитку житлово-комунального господарства Романівської територіальної громади на 2021-2023 роки;
  3. Про затвердження Програми розвитку Романівської ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області щодо облаштування сервісного центру обслуговування платників на 2021 рік;
  4. Про затвердження Комплексної програми профілактики злочинності в Романівській селищній раді на 2021-2025 роки;
  5. Про затвердження Романівської селищної Комплексної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2021-2024 роки;
  6. Про затвердження Програми «Обдарованість Романівщини» на 2021-2025 роки;
  7. Про Програму соціально-економічного розвитку на 2021 рік;
  8. Про затвердження цільової Програми розвитку футболу Романівської селищної ради на 2021-2024 роки;
  9. Про затвердження селищної Комплексної програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа на 2021-2022 роки;
  10. Про Програму відшкодування частини кредитів окремим пільговим категоріям населення Романівської територіальної громади на впровадження енергозберігаючих заходів у 2021-2025 роках;
  11. Про затвердження Програми використання коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва на 2021-2025 роки;
  12. Про затвердження Програми з проведення інвентаризації земель комунальної власності на території Романівської селищної ради на 2021-2025 роки.
  13. Про затвердження Програми забезпечення діяльності громадської організації «Добровільна пожежна команда» на території Биківського старостинського округу Романівської селищної (територіальної громади) на 2022-2026 роки;
  14. Про затвердження Програми компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян залізничним транспортом приміського сполучення на 2022 рік.

 

Як завжди, особлива увага приділялась питанням виконання селищного бюджету на 2021 рік. Селищною радою було заслухано щоквартальні звіти, майже на кожній сесії розглядалося питання про внесення змін до бюджету.

-4-

Виконавчий апарат селищної ради здійснював організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності селищної ради, постійних комісій.

Забезпечував взаємодію з органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування, підготовку проведення сесій селищної ради, засідань постійних комісій, урочистих заходів, контроль за виконанням рішень, прийнятих радою.

Під час пленарних засідань селищної ради депутатами висловлювались критичні зауваження, пропозиції. Порушені зауваження, пропозиції вивчались і надавались для виконання виконавчому  комітету.

План роботи селищної ради в 2021 році в основному виконано.

 

3.Робота виконавчого комітету

         Виконавчим органом селищної ради є виконавчий комітет та структурні підрозділи, робота яких спрямована на здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування в межах діючого законодавства України.

         Робота виконавчого комітету у 2021 році була направлена на виконання повноважень, наданих виконкому відповідно до ст.ст.27-40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

         Основною формою роботи виконавчого комітету Романівської селищної ради є його засідання. До складу виконавчого комітету входить 35 осіб. Засідання виконкому проводяться щомісяця. До порядку денного засідань включаються питання, визначені квартальними планами роботи, а також питання, які потребують нагального вирішення, та заяви громадян. Протягом 2021 року проведено 18 засідань виконавчого комітету, на яких розглянуто 292 питання та прийнято відповідну кількість рішень.

         Одним із основних завдань ради і виконавчого комітету є забезпечення належного функціонування та розвитку громади, створення комфортних умов проживання для її жителів, а тому найбільше питань, що виносились на розгляд виконкому, стосувались соціального захисту громадян, житлово-комунального господарства, благоустрою території, охорони навколишнього середовища,  вирішення питань опіки над неповнолітніми та захисту їхніх прав, забезпечення безкоштовним харчуванням соціально незахищених категорій дітей, забезпечення законності, правопорядку, охорони прав і законних інтересів громадян, заслуховувались звіти керівників комунальних установ та структурних підрозділів селищної ради.

-5-

         53% прийнятих рішень виконавчого комітету стосуються здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади, передбачених ст. 27-40 закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

    4. В галузі  бюджету

В минулому році фінансовим управлінням селищної ради проведено аналіз та опрацьовано ставки місцевих податків і зборів, що діяли на території району в розрізі сільських та селищних рад в 2020 році, підготовлено та прийнято проект рішення «Про місцеві податки і збори», який діятиме з 1-го січня 2022 року. Зважаючи на те, що дане рішення є регуляторним актом, обговорення проходило протягом 30 календарних днів. Розглянуто листи щодо надання пільг по податку на землю від ряду державних установ (ГУ ДСНС у Житомирській області, Басейнове управління водних ресурсів річки Прип’ять), прийнято до уваги усні звернення підприємців району щодо ставок оподаткування. Проект направлявся для перевірки до Державної регуляторної служби України та Антимонопольного комітету України, зауваження та пропозиції враховані у проекті рішення.   

Підготовлено та прийнято рішення «Про затвердження Порядку і нормативів відрахування частини прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань, які належать до спільної власності територіальної громади».

Протягом 2021року бюджет по доходах збільшувався чотири рази на загальну суму понад 13,4 млн. грн. Цьому передувала робота по розрахунку очікуваних надходжень до кінця року з метою внесення змін до бюджету та забезпечення проведення запланованих видатків до кінця року в повному об’ємі.

Рейтинг Романівської громади по доходах серед 66 існуючих у складі області за січень-листопад (остання інформація на сьогоднішній день) 2021 року наступний:

- доходи загального фонду на 1-го мешканця (співвідношення обсягу надходжень доходів загального фонду без трансфертів до кількості мешканців відповідної громади) –3767 грн. По області найменше – 2322 грн.

- рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової дотації до загальної суми доходів загального фонду бюджету громади з дотаціями, але без урахування субвенцій з державного бюджету) –15,7 % при максимальних по області 38,8%;

- співвідношення видатків на утримання апарату управління із фінансовими ресурсами громади (співвідношення видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування із сумою доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету, у відсотках) - 19,5% при максимальних по області 54,5%;

-6-

- частка місцевих податків і зборів у доходній частині загального фонду бюджету громади (без трансфертів)- 26,5 % при мінімальних по області 14,1 %.

Протягом року здійснювався контроль щодо забезпечення дотримання законодавства в частині врахування повної потреби в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати, проведення розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, забезпечення дотримання суворої фінансово-бюджетної дисципліни; за недопущенням росту дебіторської та кредиторської заборгованості селищного бюджету, скороченням неефективних видатків селищного бюджету, своєчасністю виплати заробітної плати, оптимізацією витрат по використанню бюджетних коштів. На стадії формування бюджету така недостатність становила понад 14,0 млн. гривень.

На утримання бюджетних установ та проведення заходів у 2021 році був направлений додатковий фінансовий ресурс в сумі 19708,7 тис. грн, а саме:

Обсяг фінансових ресурсів, отриманий від виконання планових показників доходної частини бюджету територіальної громади, дозволив забезпечити своєчасне фінансування бюджетних установ та реалізацію заходів місцевих програм.

У 2021 році залучено інтернетсубвенцію в сумі 1,2 млн. грн. Підключено 51 установу в 19-ти населених пунктах.

Із 249 поданих заявок, громада увійшла в двадцятку переможців в конкурсі «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні» у рамках Програми «U-LEAD з Європою». У вересні підписано Меморандум про співпрацю із Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні. Я вже був з навчальним візитом у Польщі. У 2022 році за рахунок фонду планується навчання 12 добровольців, придбання амуніції на бригаду з 6 чоловік і отримання пожежного автомобіля для Биківського осередку. Радіус обслуговування 51 населений пункт громади загальною площею 718 970 км2.

Підготовлено пакет документів на отримання субвенції на придбання у лізинг техніки для РКП «Сервіс». Розпорядженням КМУ від 13 грудня 2021 року № 1647-р виділено 400,0 тис.грн.

З червня місяця 2021 року беремо участь в проєкті розвитку сільських територій з особливою увагою на розвиток зеленого туризму в громадах. Рішенням сесії зарезервовано земельну ділянку розміром 4,7973 га у с. Врублівка під інвестиційний проєкт.

 

 

-7-

Приділяється основна увага здійсненню заходів щодо дотримання принципів державної регуляторної політики, а саме: прозорості, гласності та відкритості при прийнятті регуляторних актів, а також забезпечення системності та узгодженості регуляторних актів у галузях (сферах) економіки.

Протягом 2021 року було підготовлено та прийняте рішення 11 сесії Романівської селищної ради 8 скликання від 14.07.2021 №461-11/21 «Про встановлення місцевих податків та зборів на території Романівської селищної територіальної громади» з дотриманням вимог Антимонопольного та Регуляторного законодавства.

Завдяки організаційно-методичному супроводу діяльності структурних підрозділів з питань провадження державної регуляторної політики в громаді, фінансовим управлінням проведена  відповідна робота і  як результат, ним забезпечено вчасне планування діяльності щодо підготовки проектів регуляторних актів на 2022 рік.

На офіційному веб-сайті Романівської селищної ради у розділі «Регуляторна діяльність» розміщено регуляторні акти та аналізи регуляторного впливу до них.

Протягом 2021 року загальна сума власних надходжень до селищного бюджету склала 83740,7 тис. грн, з яких доходи загального фонду становлять 80597,5 тис. грн та спеціального - 3 143,2 тис. гривень.

У порівнянні до затвердженого плану надходжень до загального фонду виконання за 2021 рік становить 106,8 відсотка. Проти 2020 року обсяг доходів загального фонду збільшився на 18085,5 тис. грн або на 28,9 відсотка,

Основними бюджетоутворюючими надходженнями громади в 2021 році є:

- податок та збір на доходи фізичних осіб - 65,1 відсотка від усіх власних надходжень ЗФ бюджету;

- єдиний податок - 16,5 відсотка;

- плата за землю - 7,9 відсотка.

В структурі надходжень ПДФО  найбільшу питому вагу складають:

- бюджетна сфера - 36,2 відсотка,

- сільське господарство - 26,8 відсотка,

- промисловість - 22,6 відсотка.

Найбільшими платниками ПДФО в 2021 році є:

 

-8-

                                                                                                   тис. грн.

ТОВ "ВIВАД 09"

16 896,8

Відділ освіти РСР

14 437,4

КНП РОМАНIВСЬКА ЛIКАРНЯ

3 719,9

ДП "Романівський лісгосп АПК"

3 473,0

Філія "Романівська" ТОВ СП "НІБУЛОН"

2 801,9

ДП "Бердичiвське лiсгосподарство "

2 563,5

АТ "ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО"

2 466,2

Романiвська сел/р

2 170,8

КНП "ЦПМСД"

1 689,1

Романівський психоневрологічн.інтернат

1 409,1

Найбільшими платниками земельних платежів в 2021 році є:

 18010500

плата за

землю

(юр. особи)

18010600

оренда землі

(юр. особи)

 

РАЗОМ

СФГ ЕДЕЛЬВЕЙС

 

738415

738415

ДП `Шпат`

1108

321142

322250

ТОВ «ОЛЬШАНСЬКЕ»

 

268438

268438

ДП "Романівський лісгосп АПК"

237327

 

237327

ГОДИСЬКЕ ТОВ

 

242342

242342

АТ "УКРЗАЛІЗНИЦЯ"

201379

 

201379

ТОВ АГРО-СВІТ РОМАНІВ

 

178644

178644

ДП"Бердичiвське лiсове господарство"

168291

 

168291

АТ ЖИТОМИРГАЗ

157747

 

157747

ДП "БАРАНІВСЬКЕ ЛМГ"

157808

 

157808

ТОВ ЕНЕЙ

 

151558

151558

ТОВ АГРО-РЕГІОН ЛЮБАР

 

127036

127036

АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО»

10256

110152

120408

-9-

За 2021 рік з бюджету селищної територіальної громади проведено видатків на загальну суму 166399,0 тис. грн, з яких: 154858,3 тис. грн видатки загального фонду бюджету, 11540,7 тис. грн. видатки спеціального фонду. На заробітну плату з нарахуваннями спрямовано 126465,7 тис. грн, що становить 87,2 відсотка загального обсягу видатків та на 18 241,1 тис. грн більше ніж за 2020 рік. Соціальні виплати становлять 881,0 тис. грн. Питома вага заробітної плати та соціальних виплат становить 82,2 відсотка від видатків загального фонду.

На оплату продуктів харчування проведено видатки в сумі 1685,3 тис. грн. На розрахунки по оплаті комунальних послуг та енергоносіїв спрямовано 8306,0 тис. грн. В порівнянні до 2020 року видатки збільшились на 3362,5 тис. гривень.

Незважаючи на недостатність коштів при формуванні бюджету на виплату заробітної плати на кінець року, кредиторська заборгованість по заробітній платі та енергоносіях відсутня.

В цілому видаткова частина бюджету Романівської селищної територіальної громади становить 166934,7 тис. грн, в тому числі видатки загального фонду - 164335,5 тис.грн, спеціального фонду - 2599,2 тис. гривень.

При плануванні видаткової частини бюджету громади основною метою було збереження соціальної спрямованості для забезпечення фінансування гарантованих державою конституційних та законодавчих норм, а також розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури громади у відповідності до цільових програм.

5. В галузі освіта

У 2021 році відділ і заклади освіти Романівської селищної ради працювали над реалізацією головних завдань державної політики в сфері освіти, приведенням системи провадження освітньої діяльності у відповідності до Законів України.

        На території Романівської селищної ради знаходиться  18 закладів загальної середньої освіти, 15 -  дошкільної та 1 – позашкільної.

         Шкільна мережа громади налічує:

          4 опорні заклади (Романівський ліцей №1, Романівський ліцей №2, Биківський ОЗЗСО, Старочуднівськогутянський ОЗЗСО);

         3 закладів І-ІІІ ст ( Врублівський ЗЗСО, Вільшанський ЗЗСО, Гордіївський ЗЗСО)

         4 заклади І-ІІ ст (Булдичівський ЗЗСО, Камінський ЗЗСО, Костянтинівський ЗЗСО);

 

-10-

        7 філій опорних закладів (Червонохатківська, Соболівська, Товщанська,  Ягодинська, Хижинецька, Ясногородська, Нивненська).

        В 2021 році був затверджений план трансформації освітньої мережі на період до 2027 року, який дасть можливість привести у відповідність до нормативів мережу і раціонально використовувати державні кошти.

 

        Загальний бюджет галузі освіти Романівської селищної ради у 2021 році становив  107 млн 328 тис 676 грн.  З них, освітня субвенція становить 61 379 517 грн (державний бюджет), заробітна плата обслуговуючого персоналу (місцевий бюджет) -19 772 920 грн. Позашкільна освіта з місцевого бюджету профінансована у сумі -1 357 139грн, дошкілля -17 277 728 грн, інклюзивне навчання - заробітна плата становила -318 719 грн, придбання 149 625 грн

         Харчування учнів 1-4 класів та вихованців садочків з бюджету громади становило 1 555 510 грн, батьківська плата - 581 175 грн.

         У 10 дитячих садках організовано 3-разове харчування. Харчується 462 вихованці. Харчування учнів організовано в усіх школах. Одноразовим гарячим  харчуванням охоплено 1256 школярів, що становить 57,5 % від загальної кількості учнів 1-11 класів. 

За кошти місцевого бюджету безкоштовно харчуються 362 учні 1-11 класів пільгових категорій.

На підвезення 13 шкільними автобусами з бюджету селищної ради спрямовано 1 525 887 грн. У 2021  році підвезенням охоплено 837  учнів, що становить 38% від загальної кількості учнів закладів загальної середньої освіти селищної ради, з них  833 – забезпечені підвозом шкільними автобусами та 4 -  рейсовими. Громада потребує закупівлю ще 2 автобусів для підвезення дітей до закладів освіти селищної ради.

На потреби закладів освіти  були залучені кошти з державного бюджету на впровадження НУШ - 669 846 грн (співфінансування з місцевого бюджету - 88 449 грн); Пілот (5 клас) - 268 586 грн; проект "Спроможна школа" -751 393 грн (з місцевого бюджету192 205 грн), також на умовах співфінансування придбано 48 ноутбуків для закладів освіти...

На зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти Романівської селищної ради протягом 2021 року відділом освіти  було підписано понад 500 договорів. Загальні касові видатки становлять 49 407 090 грн. на  придбання товарів, продуктів харчування, надання послуг, виконання робіт.

-11-

Значно покращена матеріально-технічна база харчоблоків закладів освіти: в опорних  закладах освіти, Врублівському ЗЗСО; у заклади дошкільної освіти закуплено морозильні камери; проведено ремонтні роботи - електроосвітлення ЗДО №1, харчоблоку Центру розвитку дитини,  Старочуднівськогутянського ОЗЗСО, кабінету фізики Романівського ліцею, завершені роботи з капітального ремонту електромережі Старочуднівськогутянського ОЗЗСО; переведено на альтернативне опалення  Будинок дитячої творчості, Гордіївський ЗЗСО, Корпус №2 Романівського ліцею №1; закуплено нове обладнання на кабінети фізики Романівського ліцею №1, початкових класів, пілотних класів, розвивальні дидактичні ігри, спортивний інвентар для закладів дошкільної освіти, тощо.

Плани  на 2022 рік

  • Привести у відповідність мережу закладів освіти (загальної середньої, дошкільної).
  • Зміцнювати матеріально-технічну базу закладів освіти шляхом залучення коштів з державного бюджету ( участь у конкурсах, проектах, грантах).
  • Продовжити перехід на альтернативні джерела опалення  закладів освіти селищної ради.

 

6. У сфері житлово-комунального господарства та благоустрою

розроблені і реалізуються наступні Програми:

Програма розвитку житлово-комунального господарства Романівської територіальної громади на 2021-2025 роки;

        - Комплексна програма благоустрою населених пунктів Романівської територіальної громади на 2021-2022 роки;

- Програма покращення технічного стану вулиць та доріг на території Романівської територіальної громади на 2021-2025 роки;

        -  Програма відшкодування частини кредитів окремим пільговим категоріям

населення Романівського територіальної громади  на впровадження енерго-зберігаючих заходів у 2021–2025 роках;

  •  Програми охорони навколишнього природного середовища Романівської територіальної громади на 2021-2024 роки;

-  Програма поховання померлих одиноких громадян на 2022-2025 роки.

Розроблено та затверджено рішенням сесії Правила благоустрою території Романівської селищної ради.

 

-12-

         Здійснювалась робота комісії з благоустрою. Складено 54 акти про порушення Правил благоустрою та 23 протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення у сфері благоустрою.

        Спільно з фінансовим управлінням Романівської селищної ради приймали участь у придбанні в лізинг комунальної техніки для Романівського комунального підприємству «Сервіс». Підготовлено пропозиції щодо придбання комунальної техніки та обладнання (з детальним переліком та характеристикою) через тендерні закупівлі.     

        Проводилися роботи з ремонту доріг комунальної власності.

        Вартість робіт з ремонту доріг комунальної власності склала  319,9 тис.грн. Відремонтовано площу Єдності, вулиці Шевченка, А.Кренца, Путиліна, Суворова, Кришталева, Коцюбинського.

Вартість робіт з ремонту доріг загального користування місцевого значення склала 104,1 тис.грн. Відремонтовано ділянки на дорогах  О-061938  (Романів – Лісна Рудня – Межирічка) та С061914 (Романів - Гвіздярня - через Тевеліївку, Садки).

У 2021 році проведено будівництво водопроводів у смт. Романів по вул. Б.Хмельницького, провулку Б.Хмельницького та вул. Жовтневій протяжністю 3100 м, кошторисом 1099,4 тис.грн. 

Проведено реконструкцію водогінної мережі у с. Камінь на суму 178,0 тис.грн та будівництво водопроводу у с. Гордіївка на суму 1,5 млн.грн. з під’єднанням 104 дворів та 4 установи.

Організовано розроблення, проведення погоджень у відповідних міністерствах і забезпечення громадських обговорень в установленому порядку Генерального плану, його стратегічної екологічної оцінки та плану зонування території селища Романів. Проект Генерального плану був оприлюднений на сайті селищної ради для громадських обговорень.

Проводилась підготовка до передпроектних розробок Комплексного плану просторового розвитку території громади.

Здійснено моніторинг доступності обєктів соцкультпобуту і транспортної інфраструктури для осіб з обмеженими фізичними можливостями, результати оприлюднені на сайті селищної ради.

Здійснюється облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, за місцем проживання – по категоріях громадян а також ведеться реєстрація в черзі осіб, які потребують  соціального  житла.  Списки осіб – черги оприлюднені на сайті селищної ради.

 

-13-

Надано паспорти привязки на три тимчасових споруди для провадженя підприємницької діяльності (в с. Соболівка, с. Корчівка  та  с. Жовтий Брід).

Надано 110 висновків про обмеження у використанні земельних ділянок, 19 довідок щодо наявності нерухомого майна за вказаною адресою та щодо реєстрації в квартирному обліку.

7. У сфері комунальної  власності

В першу чергу було здійснено облік, інвентаризацію об’єктів комунальної власності та створено електронну базу даних. Чисельність підприємств, установ та організацій комунальної Романівської селищної ради складає 71 одиниці, з них 32- установи культури, 28- освіти, 2– охорони здоров’я, 1- соціального захисту, 8– інші.

Уразі необхідності до переліку вносяться відповідні зміни.

Відповідно до рішень селищної ради  «Про управління майном комунальної власності Романівської селищної ради» з початку скликання  підготовлено 26 рішень з питань майнових відносин, які розглянуті селищною радою на пленарних засіданнях та профільній постійній комісії.

Рішеннями селищної ради затверджено у новій редакції Статути  та Положення комунальних підприємств та установ.

        Системна робота щодо опрацювання і  затвердження Статутів та Положень  підприємств, установ, організацій у новій редакції продовжується.

Питанням руху та відчуження майна (продаж, прийняття,передача, обмін тощо) підприємствами, організаціями, установами спільної власності територіальних громад району в частині основних засобів  приділяється особлива увага. З цих питань було прийнято 10 рішень.

         За 2021 рік сума надходжень від відчуження майна склала 8,3 тис. грн.

         Одним із важливих джерел наповнення місцевих бюджетів та фінансової можливості утримання в належному стані комунального майна є передача його у користування на умовах оренди. Розроблено, а рішеннями селищної ради прийнято пакет нормативних актів, спрямованих на вдосконалення орендних відносин. Це насамперед «Про врегулювання відносин щодо оренди майна комунальної власності Романівської селищної ради»; «Методика розрахунку та порядок використання орендної плати» та Типовий договір оренди майна.

Протягом звітного періоду укладено 19 договорів оренди нерухомого майна.

Постійно забезпечується надходження коштів до селищного бюджету за рахунок ефективного обліку, використання, продажу майна, яке знаходиться у комунальній власності Романівської селищної  ради.

Здійснено облік, інвентаризацію обєктів комунальної власності та створено електронну базу даних.

 

-14-

Проведено роботу щодо замовлення експертної оцінки майна комунальної власності на 2 обєкти.

8.У сфері цивільного захисту та мобілізаційної роботи

Розроблена та реалізується на території громади Програма забезпечення діяльності громадської організації «Добровільна пожежна команда» Биківського старостинського округу.

Постійно здійснювались збір, накопичення, обробка і аналіз інформації про стан техногенної та природної безпеки та забезпечувалось оперативне інформування департаменту цивільного захисту населення  обласної державної адміністрації – подавалась щоквартальна та щомісячна звітність.

Розроблені плани цивільного захисту і заходи щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків.

Постійно здійснюється організація інформаційного, методологічного і методичного забезпечення мобілізаційної підготовки.

Здійснювався контроль за мобілізаційною підготовкою на підприємствах, установах та в організаціях, заключні договори щодо виконання підприємствами, установами, організаціями мобілізаційних завдань (замовлень).

Забезпечено ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників, повістки про призов на території громади доставлені до адресатів.

Забезпечувалось дотримання необхідного режиму секретності під час здійснення заходів з мобілізаційної підготовки та вимог інструкції  щодо роботи  з документами «для службового користування».

9.У сфері земельних відносин та екології

         Загальна площа територіальної громади становить 71897,00 га, з них за основними цільовими призначеннями:

-землі сільськогосподарського призначення – 40440,00 га;

-землі житлової та громадської забудови – 1056,51 га;

-землі природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення – 1338,10 га;

-землі лісогосподарського призначення – 26431,84 га;

-землі водного фонду – 1089,05га.

 

-15-

Впродовж 2021 року Романівською селищною радою прийнято у комунальну власність 2893,1729 га земель державної власності.

        

За період з 01.01.2021 року  по 31.12.2021 року на розгляд відділу земельних відносин та екології  Романівської селищної ради надійшло та було опрацьовано 2224 звернення від фізичних та юридичних осіб, в яких було порушено 2378 питань.

             Розглянуто звернень на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність фізичним особам для ведення особистого селянського господарства , будівництва, обслуговування житлових будинків, господарських будівель, споруд                   -   813;

  • В тому числі щодо приватизації по 1.0000 га.              -   465;
  • Розглянуто звернень  на розробку технічних документацій щодо відведення земельних ділянок у власність фізичним особам для ведення особистого селянського господарства , будівництва, обслуговування житлових будинків, господарських будівель, споруд                    -   247 ;

 

  • Сесіями Романівської селищної ради винесено 1060 рішень про надання дозволів на розробку проєктів та технічних документацій із землеустрою  щодо відведення земельних ділянок у власність громадян для ведення особистого селянського господарства; для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд; для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 832,3634га, в тому числі: - 465  рішень про надання  дозволів на розробку проєктів землеустрою  по 1.00 га на площу 465.00 га.

 

  • Затверджено 649 проєктів та технічних документацій із землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадян.

 

Опрацьовано звернень, підготовлено проекти рішень з подальшим прийняттям сесією Романівської селищної ради  щодо надання дозволів на розробку проектів землеустрою та передачі земельних ділянок в оренду фізичним та юридичним особам всього – 121 ;

Про надання земельних ділянок фізичним особам для сінокосіння і випасання худоби прийняте 41 рішення, з них:

 

-16-

- прийнято 15 рішень Романівської селищної ради про надання дозволів на розробку документації на загальну площу 176,6993га;

- безпосередньо передано в оренду 26 земельних ділянок загальною площею 735,4305га.

 

Про надання земельних ділянок для будівництва і обслуговування об’єктів торгівлі прийнято 10 рішень Романівської селищної ради, з них:

-надано 2 дозволи на розробку документації із землеустрою на загальну площу 0,1156 га;

- безпосередньо передано в оренду 8 земельних ділянок загальною площею 0,3309 га.

Про надання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва на  ділянках, на яких знаходиться нерухоме майно, належне заявникам, Романівською селищною радою  прийнято 43 рішення, з них:

- надано 22 дозволи на розробку документації із землеустрою на загальну площу 27,237 га;

- безпосередньо передано в оренду 21 земельну ділянку загальною площею 97,7355га.

 З метою передачі в оренду юридичним особам невитребуваних або належним чином неуспадкованих земельних часток паїв, які перебувають в управлінні селищної ради:

-  прийнято 9 рішень про надання дозволів на розробку технічних документацій із землеустрою загальною площею 193,7799га;

 - прийнято 18 рішень щодо передачі в оренду невитребуваних, або                   належним чином неуспадкованих земельних часток паїв загальною площею 915,7392 га.

 Підготовлено та прийнято сесією Романівської селищної ради 10 рішень про надання дозволів на проведення підготовки матеріалів для здійснення продажу земельних ділянок . В результаті чого до бюджету селищної ради очікується надходження коштів в сумі 2 429 064 грн. 

 

-17-

10. Центр надання адміністративних послуг

 

     ЦНАПом  для жителів  громади надаються   адміністративні послуги. Зокрема:

  • Адміністративні послуги соціального характеру;
  • Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;
  • Надання відомостей з Державного земельного кадастру;
  • Державна реєстрація прав та їх обтяжень (надання інформаційних довідок);
  • Реєстрація/зняття з реєстрації мешканців громади;
  • Інші питання місцевого значення (колективні договори, містобудування, благоустрій, житло тощо).

      За звітний період Центром надання адміністративних послуг було прийнято від населення та опрацьовано - 11838 послуги, а саме:

  • Адміністративні послуги соціального характеру3287,

з них: надання соціальної допомоги – 1706;

призначення субсидій – 1486;

надання пільг – 95.

       Окрім цього, видано 139 посвідчень для багатодітних сімей.

  • Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців – 816,

з них: державна реєстрація юридичних осіб – 30;

державна реєстрація фізичних осіб-підприємців – 321;

державна реєстрація припинення підприємницької діяльності – 156;

державна реєстрація змін до відомостей про юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців – 309.

  • Надання відомостей з Державного земельного кадастру – 2452,

з них: надання відомостей з Державного земельного кадастру у формі витягу  з ДЗК про земельну ділянку – 1821;

надання відомостей з Державного земельного кадастру про нормативно-грошову оцінку – 625;

виправлення технічної помилки у відомостях з Державного земельного кадастру – 6.

  • Державна реєстрація прав та їх обтяжень – 314,

з них: надання інформаційних довідок з Державного реєстру речових прав та їх обтяжень – 314.

  • Реєстрація/зняття з реєстрації мешканців громади – 4935,

з них: зареєстровано місце проживання – 534;

знято з місця реєстрації – 180; 

видано довідок про склад сім'ї та місця проживання – 4221.

       В тому числі, було здійснено виїзний прийом громадян  в                                    с. Врублівка, де було внесено відомості до паспортів громадян та в Реєстр громади про зміну нумерації будинків та перейменування вулиць. 

       Надано відповіді на запити:

 

-18-

  • до Відділу ведення Державного реєстру виборців Житомирської РДА про місце реєстрації 163громадян;
  • до судових структур про місце реєстрації 103 громадян.

     Проведено роботу щодо військового обліку чоловіків від 18 до 60 років:

  • взято на військовий облік – 74 чоловіка;
  • знято з військового обліку – 17 чоловік.
  • Інші питання місцевого значення – 34,

з них: оприлюднено колективних договорів – 16;

видано довідок щодо участі громадян в приватизації державного житлового фонду -18.

    Щомісячно в приміщенні ЦНАП здійснюється прийом громадян посадовими особами Чуднівського відділу соціального страхування від нещасних випадків. В ході зустрічі громадян надаються консультації та правова допомога.

    Проводиться робота, щодо розширення  переліку адміністративних послуг:

  • підписано узгоджене рішення щодо надання адміністративних послуг через ЦНАП з Центрально-Західним Міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Романівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області;
  • у процесі підписання узгоджене рішення щодо надання адміністративних послуг через ЦНАП з Головним управлінням Держгеокадастру  у Житомирській області.

 

11.У сфері соціального захисту населення

розроблено Програми соціального захисту населення для підтримки малозабезпечених мешканців громади, людей похилого віку, ветеранів,осіб з інвалідністю, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції, громадян окремих пільгових категорій та внутрішньо переміщених осіб,зокрема:

- Комплексну програму соціальної підтримки учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та членів їхніх сімей на 2021-2023 роки.

Метою Програми є підвищення рівня соціального захисту учасників АТО/ООС, членів їхніх сімей та родин, у разі загибелі їх членів сім’ї під час проведення АТО/ООС, підтримання їх належного морально-психологічного стану, поліпшення ефективності взаємодії місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з громадськими організаціями та іншими юридичними особами у сфері підтримки учасників АТО/ООС та членів їх родин, створення у суспільстві атмосфери співчуття, підтримки та поважного ставлення до даної категорії громадян.

 

-19-

Для виконання Програми передбачено обсяги  фінансування та виділено кошти на надання  одноразової матеріальної допомоги учасникам АТО/ООС та членам сімей загиблих учасників  АТО/ООС у 2021 році в сумі 50,00 тис. грн. за рахунок коштів  бюджету селищної ради, використано коштів  в сумі  35,5  тис. грн.

- Комплексну програму соціального захисту осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, пенсіонерів, учасників і ветеранів визвольних змагань (ОУН-УПА) та незахищених верств населення Романівської селищної ради на 2021-2023 роки.

Метою Програми є підвищення соціального захисту людей з інвалідністю, подальше формування комплексної системи реабілітації та інтеграції осіб з інвалідністю, повернення до професійної та громадської діяльності людей з інвалідністю, виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, безперешкодного їх доступу до будинків і приміщень органів виконавчої влади, об’єктів соціального та громадського призначень, транспортної інфраструктури тощо.

Для виконання Програми передбачено обсяги  фінансування та виділено кошти для надання  соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку,особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги

у 2021 році в сумі 520,00 тис. грн. за рахунок коштів  бюджету селищної ради, використано коштів  в сумі 498,1 тис. грн.;

         -для надання пільг населенню,  особам з інвалідністю по зору І та ІІ групи в розмірі 50% з оплати житлово-комунальних послуг та твердого палива (крім ветеранів війни і праці, військової служби, органів внутрішніх справ та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) на оплату житлово-комунальних послуг передбачено обсяги  фінансування та виділено кошти у 2021 році в сумі 85,00 тис. грн. за рахунок коштів  бюджету селищної ради, використано коштів  в сумі 34,9 тис. грн.;

- для надання одноразової грошової допомоги громадянам, які потрапили у скрутні життєві обставини та особам з інвалідністю передбачено обсяги  фінансування та виділено кошти у 2021 році в сумі 300,00 тис. грн. за рахунок коштів  бюджету селищної ради, використано коштів  в сумі   211,6  тис. грн.;

 

-20-

Утворено склад комісії та Положення про  комісію з питань надання матеріальної  грошової допомоги Романівської селищної ради.

    За наданням матеріальної грошової допомоги надійшло 192 звернень від жителів, які проживають на території  селищної ради.

Підготовлено 11 проєктів розпоряджень «Про надання матеріальної допомоги громадянам територіальної громади»,  «Про надання матеріальної допомоги учасника АТО/ООС» - 8 та  «Про часткове відшкодування коштів за лікування учасників АТО/ООС» -2.

- Програму фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян залізничним та автомобільним транспортом на  маршрутах загального користування на 2021 рік.

         Метою Програми є забезпечення реалізації прав окремих категорій громадян Романівської територіальної громади на пільговий проїзд залізничним та автомобільним транспортом на  маршрутах загального користування та відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян перевізникам, які здійснюють перевезення на приміських маршрутах залізничним та автомобільним транспортом загального користування за рахунок коштів Романівської територіальної громади.

Для виконання Програми передбачено обсяги  фінансування та виділено кошти на компенсаційні виплати на пільговий  проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян у 2021 році в сумі 48,00 тис. грн. за рахунок коштів  бюджету селищної ради та використано коштів  в сумі 48,00 тис. грн.;

- на компенсаційні виплати за пільговий  проїзд окремих категорій громадян залізничним транспортом у 2021 році в сумі 13,00 тис. грн. за рахунок коштів  бюджету селищної ради та використано коштів  в сумі 13,00 тис. грн.

- Програму відшкодування витрат для забезпечення пільгами окремих категорій населення з послуг зв’язку на 2021-2023 роки.

Головною метою Програми є реалізація державної політики в галузі соціального  захисту населення окремих категорій населення Романівської селищної ради шляхом фінансового забезпечення  витрат пов’язаних з наданням послуг з встановлення телефону по пільговій  вартості  та знижка на абонентську плату за користування телефоном.

 

-21-

Для виконання Програми передбачено обсяги  фінансування та виділено кошти на надання пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв’язку у 2021 році в сумі 33,00 тис. грн. за рахунок коштів  бюджету селищної ради, використано коштів  в сумі  7,5 тис. грн.

- Комплексну програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2021-2023 роки.

Комплексна програма відпочинку та оздоровлення дітей на 2021-2023 роки (далі - Програма) спрямована на реалізацію одного із найважливіших стратегічних завдань нашої держави в забезпеченні соціального захисту дитинства - реалізацію права дитини на оздоровлення та на відпочинок.

Метою виконання Програми є забезпечення повноцінного оздоровлення та відпочинку дітей, створення належних умов для освітньої, культурно-виховної, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи, якісного медичного обслуговування й харчування, забезпечення державних гарантій щодо доступності та якості відповідних послуг.

Програма розрахована на 2021-2023 роки і фінансується за рахунок коштів бюджету Романівської селищної територіальної громади.

У відділі соціального захисту населення селищної ради проводиться прийом заяв від батьків дітей пільгових категорій для оздоровлення та відпочинку. Сформовано електронний банк даних дітей пільгових категорій, який постійно поновлюється.

Для виконання Програми передбачено обсяги  фінансування та виділено кошти на оздоровлення та відпочинок дітей у 2021 році в сумі 55,00 тис. грн. за рахунок коштів  бюджету селищної ради, використано коштів  в сумі  54,6         тис. грн.

Протягом 2021 року оздоровлено  21 дитину пільгових категорій за рахунок коштів державного бюджету  та  бюджету селищної ради.

За рахунок коштів  бюджету селищної ради оздоровилось та відпочило 7 дітей пільгової категорії, за рахунок коштів державного бюджету 14 дітей.

Діти відпочивали та оздоровлювались в таких таборах:

1.«Лісова казка», с.Кам’яний Брід,Баранівський район.- 7 дітей,

2.Артек «Прикарпаття» - 2 дитини.

3.Табір «Соколята»- 3 дитини,

-22-

 

4.ДПУ «МДЦ «Артек», с.Пуща-Водиця,Київська обл.-4 дитини

5.УДЦ «Молода гвардія»,м. Одеса.- 5 дітей

- Програма соціальної підтримки громадян Романівської селищної територіальної громади, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на 2021 рік.

Метою Програми є надання матеріальної та соціальної підтримки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в межах бюджетних асигнувань.

На пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи було передбачено обсяги  фінансування та виділено

кошти з обласного бюджету в сумі 6,1 тис.грн.

Утворено склад конкурсної комісії та Положення  про конкурсну комісію по визначенню розміщених на території аптечних установ Романівської селищної рад, які будуть надавати  відповідні пільги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Романівської селищної ради.

Укладено договір з аптечною установою щодо використання коштів на пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.Кошти використані в повному обсязі.

  • Програма запобігання, протидії домашньому насильству та торгівлі людьми на 2021-2022 роки

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.04.2021 №389 «Порядок і умови надання у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі» до Міністерства соціальної політики України направлено пакет документів щодо надання субвенції з державного бюджету на створення притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

         Розпорядженням  Кабінету Міністрів України  від 30.06.2021 №696-р «Про затвердження розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, у 2021 році» Романівській селищній раді виділено дану субвенцію у сумі 4376,09 тис. грн.

 

-23-

Проведено реконструкцію частини нежитлової будівлі під притулок для осіб, які постраждали від  домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, згідно актів виконаних робіт використано коштів в сумі 2 527,3 тис. грн.

Придбано автомобіль Volkwswagen T6.1 Kombi CITI LIHI EU5  вартістю 1 289,6 тис. грн.

На предмети, матеріали, обладнання та інвентар використано коштів в сумі 227,8 тис.грн.

         Всього використано кошти в сумі 4044,700 тис. грн., залишок невикористаних коштів, які утворилися в зв’язку з економією за результатами закупівель в сумі 331,40 тис. грн. планується використати у 2022 році.

Програмами визначено низку заходів щодо поліпшення та підтримки найбільш незахищених верств населення, а саме тієї категорії громадян, які за віком чи за станом здоров’я, або у зв’язку з ситуацією, що склалася на ринку праці, перебувають у скрутному становищі.

Протягом 2021 року надійшло 712 вхідних документів. Всі документи опрацьовано та надано вчасно відповіді.

Прийнято документи від жителів громади на:

  • призначення соціальних допомог та житлових субсидій – 501 звернення;
  • на відшкодування витрат на поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю – 9 осіб;
  • влаштування до інтернатних закладів – 2 особи;
  • забезпечення технічними засобами реабілітації – 13 осіб;
  • реабілітація дітей з інвалідністю – 3 особи;
  • опрацьовано документи на допомогу догляд вдома – 22 особи;
  • прийнято 22 рішення про надання / відмову в наданні соціальних послуг;
  • видано 6 направлень  для влаштування у відділення стаціонарного догляду КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Романівської селищної ради (с.Камінь);
  • видано 1 направлення до соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Створено банк даних багатодітних сімей та проводиться постійно робота по його наповненню.На даний час введено в банк даних  296 багатодітних сімей, в яких виховується 1025 дітей.

 

-24-

Створено банк даних громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, внутрішньо переміщених осіб, осіб з інвалідністю І та ІІ групи по зору.

         Опрацьовано списки пільгової категорії громадян, 167 осіб та подано до відділу №7 управління соціального захисту населення Житомирської райдержадміністрації для подальшого опрацювання та проведення виплати готівки на придбання твердого, пічного,побутового палива та скрапленого газу.

Утворено комісію з визначення напрямів та об’єктів, на які буде спрямовано субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно – ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, підтримку малих групових будинків та забезпечення житлом дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа та затверджено Положення про вищезазначену комісію (рішення виконавчого комітету № 156 від 15 липня 2021 року).

         Протягом 2021 року було проведено обстеження малозабезпечених громадян та складено 362 акти обстеження матеріально – побутових умов сімей, які зверталися за призначенням житлових субсидій та державних соціальних допомог.

Протягом 2021 року зареєстровано 45 повідомлень в журналі обліку осіб, які здійснили домашнє насильство.

Проведено відповідну роботу щодо  відкриття рахунків в банківських установах щодо здійснення компенсаційних виплат фізичним особам, які надають соціальні послуги.

З березня місяця по листопад місяць 2021 року обов’язки фахівця із соціальної роботи було покладено на провідного спеціаліста відділу для здійснення заходів відповідного напрямку роботи. Було здійснено 25 виїздів в сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах та складено відповідні акти оцінки потреб сім’ї – особи.

2 сім’ї СЖО, 4 прийомні сім’ї та 1 будинок сімейного типу було взято під соціальний супровід.

Проводилась інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо умов та прийняття участі в обласному конкурсі-огляді молодих сімей в відповідних номінаціях.

-25-

Романівську територіальну громаду в обласному конкурсі-огляді молодих сімей в номінації «Молода сім’я в бізнесі» представляла  родина Григор’євих, яка проживає в смт.Романів.

29 грудня 2021 року в обласній державній адміністрації відбувся обласний конкурс-огляд молодих сімей. Директор департаменту соціального захисту населеня Житомирської обласної державної адміністрації Олена Грищук вручила подяку та подарунки переможцю обласного конкурсу-огляду молодих сімей в номінації «Молода сім’я в бізнесі» родині Григор’євих із селища Романів.

         Проводиться інформаційно- роз’яснювальна робота серед жителів громади з питань соціального захисту населення.

12. Комунальна установа «Територіальний центр»

 

 У громаді успішно функціонує система надання соціальних послуг вразливим групам населення, тому протягом 2021 року в КУ «Територіальний центр» здійснювались заходи щодо поліпшення соціального обслуговування громадян.

    У структурі територіального центру функціонувало 3 відділення, а саме:

-відділення соціальної допомоги вдома;

-відділення стаціонарного догляду;

-відділення денного перебування; (рішенням № 614-14/21 14 сесії,VIII скликання від 28.09.2021 р. було виведено з штатного розпису).

     Відділенням соціальної допомоги вдома обслуговується 236 громадян похилого віку, громадян з інвалідністю та одиноких громадян, із них 47 чоловік отримали платні послуги на суму 39,445 тис.грн., за диференційовану плату обслуговується 5 громадян похилого віку , які отримали послуги на суму 451 грн., дані кошти використовуються на зміцнення матеріальної бази територіального центру.

     Відділенням соціальної допомоги вдома надаються 14 видів послуг, середнє навантаження на одного соціального робітника становить 11,5 чоловік.  Для 21 соціального робітника закуплено захисні медичні маски на суму 500 грн., халати на суму 6510 грн., сумки –1890 грн.., три велосипеди на загальну суму 11200 грн..

   У відділенні стаціонарного догляду в даний час проживає 16 підопічних, з яких 15 громадян знаходяться на повному державному забезпеченні та 1 громадянка обслуговується  за диференційовану плату. Для проживаючих організоване 4-х разове харчування, постійне медичне обслуговування. Усі проживаючі забезпечені одягом та взуттям, постільною білизною.

 

-26-

  У відділенні денного перебування з початку року послугами скористались -222 чол. громади. Безкоштовним обслуговуванням у цьому відділенні охоплено : 3 одиноких громадяни  похилого віку, 126 осіб з інвалідністю 18 років і старші, учасники АТО та члени їх сімей–10 чол. 83 громадяни скористались послугами відділення на платній основі згідно розроблених та затверджених тарифів–на суму - 30406 грн.

     Всього за 2021 рік відділеннями КУ «Територіальний центр» надано платних послуг на загальну суму 69,9 тис.грн..

    У 2021 році за кошти субвенції з державного бюджету проведено реконструкцію частини нежитлової будівлі під притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Закуплено меблі, постільну білизну, посуд, жалюзі,  побутову техніку, засоби гігієни та комп’ютерну техніку. 

     Для притулку придбано автомобіль, з метою забезпечення функціонування мобільної бригади соціально – психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

  Проводиться постійна робота підвищення рівня проінформованості мешканців громади, щодо надання соціальних послуг вразливим групам населення.

 

13. У  сфері  служби у справах дітей

Відповідно до статистичних даних, в  Романівській об`єднаній територіальній громаді проживає 4284 дітей.

На виконання вимог Законів України “Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батькі вського піклування”, “Про охорону дитинства”,  Сімейного і Житлового кодексів України та з метою запобігання дитячій бездоглядності і соціальному сирітству, профілактики негативних проявів у підлітковому середовищі, службою у справах дітей Романівської  селищної ради протягом 2021 року проведено ряд заходів.Зокрема:

                           Соціально-правовий захист

      дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

Основними завданнями служби у справах дітей селищної ради лишається реалізації права кожної дитини, яка залишилась без батьківського піклування, на виховання в сім’ї, Питання забезпечення сімейних форм виховання для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, залишається актуальними і надалі.

 

-27-

В  службі у справах дітей селищної ради  на первинному обліку дітей, які залишились без батьківського піклування,  дітей-сиріт,  дітей, позбавлених батьківського піклування, перебуває 55  дітей, з них: 19  дітей-сиріт, 36 – позбавлених батьківського піклування, 5 - дітей, які залишилися без піклування батьків.

Із 50  дітей дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування:

2 - влаштовані в прийомні сім’ї;

4 - в дитячий будинок сімейного типу;

44  дітей  виховуються в сім'ях опікунів, піклувальників;

         Протягом 2021 року забезпечено 100 %  влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сімейні форми виховання.   Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, в державних закладах, відсутні.

Із  5 дітей, які залишилися без піклування батьків:

2 дітей перебувають в КУ «Обласний центр  соціально-психологічної реабілітації  «Сонячний дім»;

  1. КНП «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей - сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради;
  2. сім’я  родичів.

На даний час здійснюються заходи для  визначення соціально-правового статусу  5 дітям,  які залишились без піклування батьків.   На розгляді суду перебувають справи щодо відібрання дітей від матері та позбавлення батька батьківських прав.

На всіх дітей, які перебувають на обліку,  заведено особові справи, в яких наявні підтверджуючі юридичні документи.

Протягом 2021 року виявлено та поставлено на первинний облік в службі 10  дітей вищевказаної категорії. З них: 7 дітей - влаштовано під опіку, 1-усиновлено, 1- повернуто на виховання в рідну сім’ю, 1-досягла повноліття.

Відповідно до чинного законодавства України служба у справах дітей регулярно здійснює контроль за умовами утримання, навчання, виховання дітей, над якими встановлено опіку, піклування.

 

-28-

Згідно затвердженого графіка спільно з працівниками охорони здоров’я та закладів  освіти проводяться обстеження житлово-побутових умов проживання даних дітей.

Протягом 2021 року було здійснено 30  таких обстежень.  За результатами перевірок складено акти обстежень умов проживання.Порушень прав дітей  в сім’ях не виявлено.

Опікуни  належно ставляться  до виконання своїх обов’язків відносно підопічних,  піклуються про їх  здоров'я, готують до самостійного життя.

Так, цього року 3 дітей, які виховуються в родинах опікунів,  мають високий рівень знань, 6  дітей мають високий та достатній рівень знань.

На території смт.Биківка та смт.Романів  функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу та 4 прийомні сім’ї, в яких виховується  20 дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

         З метою соціально-правового захисту,  12 дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, виплачено одноразову допомогу в сумі 1810 грн., при досягненні 18-річного віку.

В оздоровчому періоді 2021 року, в оздоровчих закладах  оздоровлено 7  дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Службою  у справах дітей постійно проводиться аналіз стану отримання пенсій,  аліментів  та соціальних допомог  на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають в сім’ях опікунів та піклувальників.        Проведено зміну  сторони  виконавчого провадження щодо стягнення аліментів на користь опікуна.

З метою покращення стану виконання рішень судів про стягнення аліментів на користь дітей, батьки яких позбавлені батьківських прав, службою проведено звірки з органами державної виконавчої служби щодо наявних у них виконавчих листів,  а також стану стягнення аліментів за відкритими виконавчими провадженнями.

Захист житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На постійному контролі знаходиться питання забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування житлом, постановки їх на квартирний облік, збереження їх майна.

 

 

-29-

Сформовано реєстр житла та майна, що належить дітям зазначеної категорії.  Із 50 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування,  які перебувають на  первинному обліку, мають:  право власності на житло 1  дитина - купівля-продаж, заповіт – 1  дитина,  право користування -  32, в 16  дітей, на даний час, житло відсутнє.

  З метою забезпечення  збереження житла дітей, яке належить їм на праві користування,   за поданням служби у справах дітей, рішенням виконкому,  закріплено житло  за 7 дітьми-сиротами, дітьми, позбавленим батьківського піклування  на   праві користування   та призначено опікуна над житлом.

На даний час на квартирному обліку перебувають 10  осіб з числа  дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

На соціальному квартирному обліку перебуває 3  осіб з числа  дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та 1 дитина, позбавлена батьківського піклування.

Інвентаризаційною   комісією, створеною  рішенням виконкому Романівської селищної ради  від 24 червня 2021 року  проводиться інвентаризація  та оцінка придатності для проживання житла, яке належить на праві власності або користування дітям зазначеної категорії. Всі житлові приміщення, які належать дітям на праві  власності та користування  є придатними для проживання.

 Із 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли повноліття у 2021 році,  мають  житло на праві  користування. Всі житлові приміщення перебувають у придатному для проживання стані.

В селищній раді діє   селищна  комплексна програма   забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2021-2022 роки.

 

Бездоглядність та безпритульність, профілактика правопорушень серед дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах 

Пріоритетним напрямком роботи служби у справах дітей Романівської селищної ради є проведення профілактичної роботи з питань бездоглядності, безпритульності, профілактики правопорушень у дитячому середовищі, обліку та соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

На обліку в службі перебуває 71 дитина з 25 сімей, які перебувають  в складних життєвих обставинах, де батьки неналежним чином займаються їх вихованням.

-30-

Діти, які перебувають в складних життєвих обставинах, перебувають на обліку в службі з наступник причин:

  • 2 - які зазнали  психологічного насильства;

         - 69 – дітей, які проживають в сім’ї, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Проводиться відповідна робота щодо своєчасного виявлення дітей із зазначених сімей та постановки їх на облік у службі. Так, протягом 2021 року, на облік служби поставлено 60 дітей, які перебували на обліку в службі у справах дітей Романівської райдержадміністрації та 21 нововиявлену дтину із сімей,  в яких  батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо дітей.

 Протягом року діти, які перебувають на обліку в службі постійно відвідуються за місцем проживання. Так, протягом 2021 року здійснено 47 виїздів по населених пунктах Романівської селищної ради, в тому числі 35 рейдів «Діти вулиці», «Вокзал», «Дозвілля молоді у вечірній час. У разі виникнення безпосередньої загрози для життя і здоров’я дітей проводиться негайне відрання їх від батьків.  

Забезпечено введення особових справ вищевказаних дітей, відповідно до вимог законодавства.

У 2021 році,  з метою захисту прав та законних інтересів дітей, перед відділенням поліції №5 Житомирського РУП  службою ініційовано притягнення до відповідальності за ст 184 КУпАП  12 батьків за неналежне виконання ними батьківських обов’язків. Всього протягом року відділенням поліції притягнуто 57  батьків.

Протягом 2021 року службою підготовлено та подано до суду 6 позовних заяв, них: 4 - про позбавлення батьківських прав та  2 – про відібрання дітей від батьків, у зв’язку з прямою загрозою, відносно 5  дітей.

Працівниками служби протягом року взято участь у 15 судових засіданнях, з метою захисту прав та законних інтересів дітей.

                   З метою запобігання вчинення правопорушень, злочинів, вживання наркотичних засобів, психотропних речовин підлітками, проведено 7 зустрічей, лекцій, виступів у загальноосвітніх закладах громади та проведено 3 перевірки стану  правовиховної  роботи у   навчальних закладах, з учнями, які перебувають на внутрішньошкільному обліку проведено індивідуально-профілактичні бесіди.

 

-31-

 

Щоквартально службою проводиться взаємозвірка  із Житомирським  РС №7  філії ДУ «Центр пробації» у Житомирській області та відділенням  поліції №5  Житомирського РУП ГУНП  щодо дітей, які перебувають на обліку та скоїли правопорушення.

Проводиться також відповідна робота щодо залучення дітей, які понад 10 днів не приступили до навчальних занять у закладах освіти громади.

Служба у справах дітей організовує та забезпечує діяльність комісії з питань захисту прав дитини. Протягом 2021 року проведено 11 засідань комісії на яких розглянуто 75 питань зокрема: про стан виконання батьківських обов’язків відносно дітей, про доцільність позбавлення батьківських прав,  про стан участь у вихованні дітей; про затвердження та перегляд індивідуальних планів соціального захисту дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; про надання дозволів на вчинення правочинів з нерухомим майном; про взяття сімей під соціальний супровід; про стан утримання, навчання та виховання дітей у опікунських сім’ях та інше.

З метою захисту прав та законних інтересів дітей, на засідання виконавчого комітету селищної ради, виносилось 45 питань, що входять до компетенції служби. 

         На сесію селищної ради виносилося 5 питань, що стосуються роботи служби у справах дітей.

         Одним із напрямків діяльності служби є надання дітям, які є внутрішньо-переміщеними особами, статусу дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.  На даний час  на території громади проживає 21 дитина, як внутрішньо-переміщена особа (з них 2 дитини мають статус дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів) та 2 дитини, батьки яких загинули, беручи участь АТО/ООС.

З метою збільшення кількості дітей, яким було б встановлено статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів проводиться інформаційно-роз’яснювальну роботу з  батьками дітей. Інформацію про порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів висвітлено  на веб-сайті  Романівської селищної ради та сторінці служби у мережі «Facebook».

         З метою соціально-правового захисту дітей, за клопотанням служби у справах дітей, безкоштовним харчуванням в навчальних закладах забезпечено 19 дітей соціально-незахищених категорій.

-32-

Крім того,  направлено лист до Благодійного фонду «Відкрите серце» про надання гуманітарної допомоги(одяг та продукти харчування) для 43 дітей їз сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах.

         У 2021 році на території Романівської селищної ради створено  сім’ю патронатного вихователя на базі сім’ї жительки смт. Романів, Волощук Наталії Адамівни, яка пройшла навчання за Програмою підготовки патронатних вихователів та отримала рекомендацію про можливість надання послуги з патронату над дитиною.

15.06.21 р. укладено трьохсторонній договір між Житомирської РДА, кандидаткою та органом опіки і піклування Романівської селищної ради про надання послуг з патронату над дитиною на території громади. З 01.07.2021 переукладено договір про патронат над дітьми.

30.06.2021 року, 3 малолітніх дітей із Станішівської територіальної громади влаштовані в сім’ю патронатного вихователя. 

31.12.2021 діти вибули до дитячого будинку сімейного типу.

На даний час в сімї патріонатного вихователя перебуває пятеро малолітніх дітей з сеа Корчівка.

            З метою поглиблення знань діючого законодавства щодо захисту прав дітей,  та залучення громадськості до вирішення проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей в складних життєвих обставинах, проведено:

- 26 травня  2021 року організовано поїздку  в м. Житомир за участю випускників 11 класів району, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для зустрічі з керівництвом області;

-  02 червня 2021 року проведено захід,присвячений Дню захисту дітей;

- 04 червня  2021 року організовано поїздку делегації  20 дітей на   обласний   захід «Дитинство разом з вами» для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах; дітей загиблих Героїв Небесної Сотні; дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи; дітей, батьки яких загинули, постраждали чи беруть безпосередню участь  в антитерористичній операції;

- 14 червня 2021 року проведено нараду щодо організації комплексу профілактичних заходів під час літніх канікул у 2021 році;

-  09 грудня 2021 року проведено міжвідомчу нараду «Насильству в дитячому середовищі -НІ»;

 

 

-33-

-    19 грудня 2021 року  участь у святі до Дня святого Миколая.

         В  службі у справах дітей проведено комплекс заходів   щодо підключення  та функціонування  Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти». Користувачами  забезпечено внесення достовірної інформації до Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти» щодо  обліку: дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей, які залишилися без батьківського піклування; потенційних  опікунів; піклувальників, дітей, що перебувають в складних життєвих обставинах.

           Постійно на офіційному сайті  Романівської селищної ради та сторінці служби у мережі “Facebook” висвітлюються питання щодо захисту прав та інтересів дітей,   про роботу служби, щодо профілактики негативних явищ у підлітковому середовищі.

 

14. У сфері фізичної культури та спорту

Мережа галузі  культури   складається з  33 закладів (51 до реформування),  а саме:   24 закладів  клубного типу (з них: будинків культури - 2,  філій будинків культури - 12 , центрів культури і дозвілля з пунктом видачі книжок -10),  6 - бібліотек, 1 школа мистецтв та 2- музеї.  Діяльність  галузі культури  забезпечує 77 осіб.

           Усі клубні та бібліотечні заклади передані в оперативне управління (новоствореному) відділу культури, туризму, молоді та спорту. У зв’язку з цим утворено два базових будинки культури (Романівський та Биківський) та приєднано до них філіями клубні заклади територіальної громади. Районний методичний центр ліквідовано в квітні 2021 року, у зв’язку з цим, на базові заклади покладено методичні функції.

           Реформували і  бібліотечні заклади. Функції  методичного центру бібліотечних закладів поклали на КУ Романівської селищної ради «Романівська бібліотека для дорослих». У 2022 році планується утворити 1 публічну бібліотеку з філіями у селах: Романівка, Врублівка та селищі Биківка.

Ці кроки дали можливість покращити надання культурних послуг населенню та суттєво зменшити фінансове навантаження на бюджет громади.

За звітний період зміцнили матеріально-технічну базу 7 закладів культури громади на 220,0 тис.грн..

В клубних установах району функціонує  133 клубних формувань.

 

-34-

За підсумками проведення засідання обласної атестаційної комісії, підтверджено  звання  «народний»  п’яти  аматорським  колективам Романівського Будинку культури, та підтверджено звання «Зразковий» дитячому колективу, а також ще одному колективу присвоєно звання «народний».

Протягом звітного періоду  закладами культури організовано і проведено більше 30 офіційних заходів.

         Проводиться робота по розвитку туристичного напрямку. Розробляється стратегія туристично-логістичних маршрутів.

На організацію та проведення спортивно-масових заходів і забезпечення участі збірних команд громади в обласних та Всеукраїнських спортивних заходах у 2021 році  виділено  150 тис. грн.  

На території громади працює КУ «Романівська ДЮСШ» з відділеннями у смт Биківка, с. Романівка та с. Булдичів. В даному закладі займається 274 вихованця під керівництвом 9 тренерів-викладачів. Працюють секції футболу, волейболу, баскетболу, вільної та греко-римської боротьби, бадмінтону та універсального бою.

З метою енергозбереження та переходу на твердопаливне опалення розроблено  проект землеустрою щодо передачі земельної ділянки площею 0.3 га у комунальну власність Романівської селищної ради для будівництва котельні, яка буде обслуговувати адмінбудівлю КУ Романівської селищної ради «Дитячо-юнацька спортивна школа».

На території громади працює Романівське відділення з легкої атлетики Житомирської КДЮСШ обласної організації ВФСТ «Колос», де займається 26 дітей та Романівське відділення Житомирської СДЮСШОР з легкої атлетики, де займається 9 дітей.

Загальна кількість дітей, які займаються у відділеннях спортивних шкіл, становить 309 вихованців.

Протягом 2021 року проведено  29 спортивно-масових заходів та взято участь у 41 обласних та Всеукраїнських змаганнях.

 

 

-35-

 

Романівська громада представлена командами ФК «Зоря» смт Романів у Чемпіонаті області з футболу, ФК «Зоря-2» у Першості області з футболу серед команд другої ліги, командами U-16 та U-12 КУ  у розіграші ДЮФЛ Житомирської області у 20212022 році.

               Рішенням сесії Романівської селищної ради№277-8/21 від 27.04.2021 року, затверджено місцеву Комплексну програму розвитку фізичної культури та спорту на 2021 - 2024 роки.

               З метою стимулювання збільшення кількості призерів офіційних  спортивних змагань Всеукраїнського та міжнародного рівнів передбачена винагорода для спортсменів та їх тренерів.

Залишаються проблемними, у зв’язку з недостатнім фінансуванням,  питання продовження будівництва фізкультурно-оздоровчого комплексу «Плавальний басейн» та реконструкція майданчика для великого тенісу.

За звітний період проведено ряд заходів для систематизації роботи з утворення молодіжного середовища. Зокрема, 26 жовтня утворена «Молодіжна рада».

Розробляється програма «Молодь Романівщини». Основним завданням залишається утворення на базі Романівського Будинку культури скаутського молодіжного осередку «Пласт» та на перспективу Молодіжного центру.

15. У сфері охорони здоров’я

Детальніший звіт про діяльність закладів охорони здоровя буде представлений керівниками цих закладів, а тому основні акценти наступні:

 

    Діяльність мережі КНП " ЦПМСД Романівської селищної ради", станом на 01.01.2022р.

     Медична допомога жителям територіальної громади надається 2-ма закладами: КНП " Центр первинної медичної допомоги Романівської селищної ради" та КНП " Романівська лікарня"

Хочу відмітити, що медичні працівники виконують свої обов"язки у складних умовах боротьби з COVID-19.

  Мережа  КНП " Центр первинної медико – санітарної допомоги" Романівської селищної ради складається:

 

-36-

  -   Амбулаторії загальної практики сімейної медицини  – 3 ( смт. Романів, смт.Биківка, с. Врублівка);

  • Сільські лікарські амбулаторії –   2 ( сс..Романівка, Ягодинка)
  • Всього по району 20 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів,  з них:  9 фельдшерсько- акушерських пунктів та 11 фельдшерських пунктів ;

 

  Кількість штатних посад по ЦПМСД становить – 87.75 шт. од., в т.ч.:

  • лікарі, вкл.. головного лікаря та заступника – 18.25
  • середній мед. персонал                                       41.25
  • молодший медперсонал                                     4.0
  • інший персонал ( адміністративний та обслуговуючий) – 24.25.

 

    Заключено декларацій – 16670.

 

    Отримано коштів від НСЗУ:

 -  2020 р. – 10448218,11

 -  2021 р. -  11022874,23

    Бюджет:

  За 2020р. , з місцевого бюджету, було виділено коштів в сумі 341511.90 грн

  За 2021р. – 402000 грн., з них спрямовано( використано):

  • 50000.0 грн.  – ФАП с. Вільха/ заробітня плата з нарахуваннями;
  • 238866.00 грн. – медикаменти онкохворих, хворим на орфанні захворювання, спеціальне харчування;
  • 5984,00- водопостачання та водовідведення;
  • 33400.00 грн. – електроенергія;
  • 41750.00 грн. – тверде паливо (дрова);
  • 30000.00 грн. – поточний ремонт та забезпечення необхідним інвентарем і обладнанням кабінетів вакцинацій та лікування хворих на туберкульоз;
  • 2000.00 – лічильник-автомат енергопостачання.

 

      Проблемні питання в галузі охорони здоров"я:

  • Забезпечення закладів первинної ланки поточними ремонтами та обладнанням.

-37-

  • Внесення змін до мережі закладів охорони здоров’я;
  • Збільшення фонду оплати праці медичних працівників.
  • Придбання біохімічних аналізаторів крові.
  • Кадрове забезпечення.

  Проблемних питань є багато, але ми намагаємося і зобов’язані їх вирішувати.

         Діяльність  комунального некомерційного підприємства «Романівська лікарня» за звітний період була спрямована на реалізацію конституційного права громадян на охорону здоровя, виконання Указів Президента України, Постанов Кабінету Міністрів в частині охорони здоровя населення, виконання наказів і рішень центральних і місцевих органів влади, які передбачають проведення структурних змін в медичній галузі, запровадження нових стандартів для реалізації права кожного громадянами на якісну медичну допомогу у червні 2021 року заклад пройшов акредитацію.

         Кадрове забезпечення – 194 штатні посади: із них лікарів – 50,5 ( зайнятих – 33,5).

         Стаціонарних ліжок – 122

Реалізації програми меичних гарантій.

         У 2021 році між КНП «Романівська лікарня» та Національною службою здоров’я України було укладено договори, щодо надання медичних послуг населення за слідуючими пакетами: всього -11 пакетів.

         Серед них:

пакет № 3: Хірургічні операції дорослим дітям у стаціонарних умовах

пакет № 4: Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення           

                    хірургічних операцій.

пакет №9: Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах

                    (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична

                     реабілітація)

пакет № 23: Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям.

пакет № 24: Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям.

пакет № 26: Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з

                      урахуванням опорно – рухового апарату. ( з жовтня 2021р.).

 

пакет № 27: Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з

                      урахуванням нервової системи. ( з жовтня 2021р.)

пакет № 31: Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною

                       хворобою СОVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

                       (січень-травень та жовтень – грудень 2021р.)

-38-

пакет № 33: Перехідне фінансування забезпечення комплексного надання

                      медичних послуг в частині умов, які застосовуються з 1 вересня

                      2020 року. (січень –березень 2021р.)

пакет № 34: Стоматологічна медична допомога в амбулаторних умовах.

пакет № 35: Ведення вагітності на амбулаторних умовах

 

Кошти, які надійшли протягом 2021 року

 

Джерело фінансування

2020

2021

Медична субвенція (січень-березень)

4993604,00

-

Субвенція на інсуліни

889715,61

664244,09

Кошти селищного бюджету загального фонду (енергоносії,вода та водовідведення)

3023839,96

2509002,16

Кошти селищного бюджету спеціального фонду

846233,00

-

Всього

9753392,57

3173246,25

 

Залучено позабюджетних коштів – 3 млн.грн.

  Суттєво покращено матеріально – технічну базу (киснева станція - 2.3 млн.грн.)

Проблемі питання

- завершення будівельних робіт 1-3 поверхи лікувального корпусу;

- капітальний ремонт системи теплопостачання в підвальному приміщенні поліклініки;

- поточний ремонт (розширення) приймального відділення;

- кадрове забезпечення;

- придбання спецавто швидкої допомоги.

16. Звернення громадян

             Виконавчим комітетом Романівської селищної ради, його структурними підрозділами протягом 2021 року здійснювалися заходи щодо забезпечення виконання вимог Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 07.02.08р. №109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів

-39-

 

державної влади та органів місцевого самоврядування», власних розпоряджень селищного голови з даного питання.

Забезпечено оргнізаційну підготовку та проведення щомісячного виїзного особистого прийому громадян селищним головою, секретарем ради та заступниками селищного голови в населених пунктах громади. З цією метою підготовлено 2 проекти розпоряджень селищного голови.

Протягом 2021 року відповідно до графіка такі прийоми відбулися  в 32 населених пунктах.

Забезпечено прийом письмових звернень громадян. Звернення громадян, що надходять до селищної ради, приймаються, проходять первинний розгляд і реєструються у день їх надходження у порядку, визначеному Інструкцією з діловодства за зверненнями громадян.

 

         У зв’язку з утворенням територіальної громади значно зросла кількість звернень громадян до селищної ради. Так, протягом  2021 року було зареєстровано 3058 звернень, з яких – 51(1,7%) колективні звернення, 3051 – індивідуальні.   

За категорією громадян, що вказали свій соціальний статус, найбільше до виконавчого комітету звернулося працюючих громадян та пенсіонерів (понад 70% заявників), а також ветерани АТО та учасники бойових дій  (76 заяв), члени багатодітних сімей (94 заяви), інваліди (71 заява).

Найбільша кількість звернень громадян стосується питань земельних відносин та аграрної політики – 2222 (73%), соціального захисту населення – 92 (3%), вирішення питань житлово-комунального господарства, дотримання законності і правопорядку – 72 (2,4%), з питань сімейної політики та захисту прав дітей – 39 (1,3%), з питань екології – 39 (1,3%), освіти – 34 (1%), охорони здоров’я – 28 (0,9%).

Всі звернення розглянуто згідно чинного законодавства,  2557 (83%) звернень громадян вирішено позитивно,  226 (7,4%) громадян надано роз’яснення, відмовлено  - 273 (9%).

 Відмови у задоволенні заяв в основному стосуються звернень щодо виділення земельних ділянок, які на даний час виділити не можливо до врегулювання певних нормативно-правових актів.

-40-

         Протягом 2021 року до виконавчого комітету через органи влади надійшло на вирішення 11 звернень, в тому числі:

        6 -  звернення  від обласної державної адміністрації;

        5 -  звернення  від районної державної адміністрації.

 Крім цього, надійшло 36 звернень від депутатів всіх рівнів:

  • 3  звернення від депутатів Верховної Ради України в яких порушувались питання щодо співфінансування програми «Власний дім» та стану виплат заробітної плати, надбавок працівникам сфери освіти та медицини, оптимізації шкіл;
  • 7 звернень від депутатів Житомирської обласної ради щодо функціонування освітніх закладів, облаштування кладовища, вирішення земельних питань та діяльності медзакладу, забезпечення меблями дитсадка «Сонечко», використання бюджетних коштів на будівництво водогінної мережі у с.Гордіївка;
  • 2 звернення від депутата Житомирської районної ради щодо соціального захисту дітей-сиріт;
  • 24 звернення від депутатів Романівської селищної ради щодо вуличного освітлення та зниження тарифів на енергоносії, про призначення  директорів та реорганізацію закладів освіти, вирішення житлово-комунальних питань, діяльності закладів торгівлі, ремонту доріг тощо.

На адресу селищної ради протягом 2021 року надійшло також                    7 адвокатських запитів щодо надання згідно Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» певної інформації та копій документів з метою надання адвокатських послуг громадянам. Всі запити опрацьовані та виконані згідно чинного законодавства.

Протягом звітного періоду надійшло 16 запитів на публічну інформацію, з яких 15 - довідкового характеру, 1 – запит на соціологічну інформацію. Всі запити опрацьовані згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Всього надійшло документів (вхідна) – 4440

     з них, від:

Житомирської ОДА – 1467

структурних підрозділів ОДА – 361

Житомирської РДА – 929

структурних підрозділів РДА – 82

-41-

установ, організацій громади, району – 807

інше – 794

Всього надіслано документів (вихідна) - 2884

  з них, надіслано до:

Житомирської ОДА – 413

структурних підрозділів ОДА – 221

Житомирської РДА – 289

структурних підрозділів РДА – 119

інше – 1842

 

Кількість прийнятих розпоряджень селищного голови – 330

    з них:

    з основної діяльності – 228

    з особового складу – 34

    фінансового характеру - 68

 

Кількість контрольних документів – 856

     з них, від:

Житомирської ОДА – 375

структурних підрозділів ОДА – 93

Житомирської РДА – 149

структурних підрозділів РДА – 65

інші – 174

 

 

-42-

 

Кількість виконаних контрольних документів – 737

    з них:

    повністю – 657

    частково – 80

 

На території громади функціонує  три комунальних підприємства та  дві комунальні установи. Зокрема:

  • Романівське комунальне підприємство «Сервіс»;
  • Биківське комунальне підприємство «Водолій»;
  • Хижинецьке комунальне підприємство «Дар»
  • Команальна лісомеліоративна установа;
  • Комунальна установа по експлуатації адмінбудівлі селищної ради та благоустрою смт. Романів

 

      17.Романівське комунальне підприємство «Сервіс»

 В межах своєї статутної діяльності протягом  2021 р. реалізувало продукцію на суму 3030.9 тис.грн., надало послуг централізованого водопостачання в обсязі 45.7 тис. м. куб. на суму 785.1 тис. грн. та послуги централізованого водовідведення в обсязі 31.8 тис. м.куб. на суму 1229.3 тис. грн. Вивезено 925 т. твердих побутових відходів на суму 815.1 тис. грн. Надано інших послуг (викачка, вишка, трактор) на суму 201.4  тис.грн.

За 12 місяців  2021 р. проведено заміну 10 свердловинних насосів, ліквідовано 47  проривів на водопровідних та каналізаційних мережах. На артезіанській свердловині № 7 по вул. Вишневій встановлено металеву секційну огорожу. Проведено заміну аварійного водопроводу протяжністю 150 м.  від свердловини № 2 до водонапірної башти. Проведено 120 ремонтів техніки, що використовується підприємством. Власними силами підприємства було виготовлено 9 контейнерів для збору сміття, які  встановлені на вулицях смт. Романів. Також протягом  2021 р. було придбано для потреб підприємства обладнання вартістю 53,0 тис.грн.

 

-43-

Підприємством було замовлено та виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво водопроводу по вул. Богдана Хмельницького та Жовтневій в смт. Романів та проведено будівництво водопроводу протяжністю 3,1 км.  До даного водопроводу підключено 32 будинки. До 10 лютого планується здати в експлуатацію  водогін.  

Облаштовано водогінну мережу с.Камінь протяжністю 300 м, закуплено насосне обладнання і насоси вартістю 173 тис. грн.

Протягом 2021 року 12 раз проведено ущільнення смітника на суму 30 тис.грн.

Було прибрано 7 стихійних сміттєзвалищ смт. Романів та його околицях.

Станом на 01.01.2022 року  загальна кількість абонентів послуг з водопостачання становить -1096, в тому числі населення – 1059, з них 962 по лічильниках.

Загальна кількість абонентів послуг з вивезення ТПВ станом на 01.01.2022 становить 1111, в тому числі населення 1018.

Підприємством постійно проводиться робота по залученню нових споживачів послуг. В порівнянні із початком року  кількість користувачів послуги із вивезення твердих побутових відходів збільшилась на 113. Також збільшилась кількість користувачів водопостачання на 31одиницю.

Працівниками РКП «Сервіс» проведено  перевірки щодо правомірного підключення споживачів до мереж водопостачання та водовідведення. В результаті чого було виявлено 18 самовільних підключень до водопровідної та каналізаційної мережі. Даним споживачам був наданий термін для  добровільного узаконення  споживання послуг без застосування штрафних санкцій .Всі 18 абонентів уклали Договір з РКП «Сервіс» у встановлений термін.

18. Висвітлення діяльності селищної ради

З метою забезпечення прозорості й відкритості діяльності селищної ради вся інформація про діяльність селищної ради,  а саме: проекти рішень виконавчого комітету, сесій селищної ради, поіменного голосування, фото, подій і заходів, які стосуються роботи селищної ради, публікуються на офіційному вебсайті Романівської селищної ради  (https://romanivska-gromada.gov.ua), який розроблено відповідно до вимог Законів України «Про інформацію», «Про захист інформації в автоматизованих системах», «Про авторське право і суміжні права», «Про доступ до публічної інформації»,  «Про місцеве самоврядування в Україні»; Постанов Кабінету Міністрів України від 04.01.2002 №3 «Про порядок оприлюднення в мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої

-44-

влади», від 29.08.2002 №1302 «Про заходи щодо подальшого забезпечення відкритості в діяльності органів виконавчої влади», відповідно до спільного наказу Держкомінформу та Держкомзв'язку 25.11.2002 №327/225 «Про затвердження Порядку функціонування вебсайтів органів виконачої влади», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29.12.2002 р. за №1022/7310 та інших нормативно-правових актів, відповідно до Регламенту Романівської селищної ради, інформація щодо суспільно важливих подій, оголошення та інше поширюється на сторінці в мережі Facebook, а також публікується в газетахі «Романівський вісник», «20 хвилин».

 

Минулий рік роботи в умовах громади був неоднозначний. З одного боку багато зроблено, з іншого – існує ще багато планів, які стикаються з  різними  перешкодами на шляху їх реалізації. Але хочу зазначити, завдяки  взаєморузумінню депутатського корпусу та апаратту виконавчого комітету селищної ради питання вирішується оперативно, конструктивно і  результат бачать жителі громади. Головне, що вибиває з рівноваги недостатня кількість коштів в бюджеті селищної ради для  розвитку території та створення матеріальної бази. Проте ми наполегливо працюєм на цим питанням  і шукаємо шляхи наповнення бюджету.

Висловлюю вдячність депутатському корпусу, членам виконавчого комітету, старостам, працівникам селищної ради  за спільну співпрацю.

Готовий в подальшому співпрацювати  з Вами,  з урахуванням Ваших зауважень, пропозицій  та набутого досвіду.

Зичу  всім миру, добра, злагоди, підтримки, достатку та нових звершень.

 

 

 

 

 

 

 

 

-45-

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь