A A A K K K
для людей із порушенням зору
Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

   Звіт   про роботу служби у справах дітей селищної ради за 2021 рік

Дата: 24.01.2022 14:49
Кількість переглядів: 555

УКРАЇНА

РОМАНІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЖИТОМИРСЬКОГО  РАЙОНУ ЖИТОМИРСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

Служба у справах дітей

вул.С.Лялевича, 2, смт. Романів, Житомирська обл., 13001,

тел. (04146)  2-34-42, e-mail: romnepovnolitni@ukr.net код ЄДРПОУ 43959038

 

 

Від                   2022 №                               

                    

 

                                                           Звіт

             про роботу служби у справах дітей селищної ради за 2021 рік

Служба у справах дітей селищної ради діє відповідно до повноважень, наданих ст.4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», є юридичною особою. Штатна чисельність служби у справах дітей становить 3 осіб.

Впродовж звітного періоду працівники служби працювали над реалізацією державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; забезпечення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства у сфері захисту прав дітей; підвищення рівня правової культури територіальної громади  у сфері охорони дитинства. З цією метою організовували розробку і здійснення на території селищної ради  заходів, спрямованих на поліпшення становища дітей, їх фізичного, інтелектуального і духовного розвитку, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню ними правопорушень.

Відповідно до статистичних даних, в  Романівській об`єднаній територіальній громаді проживає 4284 дітей.

На виконання вимог Законів України “Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батькі вського піклування”, “Про охорону дитинства”,  Сімейного і Житлового кодексів України та з метою запобігання дитячій бездоглядності і соціальному сирітству, профілактики негативних проявів у підлітковому середовищі, службою у справах дітей Романівської  селищної ради протягом 2021 року проведено ряд заходів.

                           Соціально-правовий захист

      дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

Основними завданнями служби у справах дітей селищної ради лишається реалізації права кожної дитини, яка залишилась без батьківського піклування, на виховання в сім’ї, Питання забезпечення сімейних форм виховання для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, залишається актуальними і надалі.

В  службі у справах дітей селищної ради  на первинному обліку дітей, які залишились без батьківського піклування,  дітей-сиріт,  дітей, позбавлених батьківського піклування, перебуває 55  дітей, з них: 19  дітей-сиріт, 36 – позбавлених батьківського піклування, 5 - дітей, які залишилися без піклування батьків.

Із 50  дітей дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування:

2 - влаштовані в прийомні сім’ї;

4 - в дитячий будинок сімейного типу;

44  дітей  виховуються в сім'ях опікунів, піклувальників;

 Протягом 2021 року забезпечено 100 %  влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сімейні форми виховання.          Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, в державних закладах, відсутні.

Із  5 дітей, які залишилися без піклування батьків:

2 дітей перебувають в КУ «Обласний центр  соціально-психологічної реабілітації  «Сонячний дім»;

  1. КНП «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей - сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради;
  2. сім’я  родичів.

На даний час здійснюються заходи для  визначення соціально-правового статусу  5 дітям,  які залишились без піклування батьків.   На розгляді суду перебувають справи щодо відібрання дітей від матері та позбавлення батька батьківських прав.

На всіх дітей, які перебувають на обліку,  заведено особові справи, в яких наявні підтверджуючі юридичні документи.

Протягом 2021 року виявлено та поставлено на первинний облік в службі 10  дітей вищевказаної категорії. З них: 7 дітей - влаштовано під опіку, 1-усиновлено, 1- повернуто на виховання в рідну сім’ю, 1-досягла повноліття.

Відповідно до чинного законодавства України служба у справах дітей регулярно здійснює контроль за умовами утримання, навчання, виховання дітей, над якими встановлено опіку, піклування. Згідно затвердженого графіка спільно з працівниками охорони здоров’я та закладів  освіти проводяться обстеження житлово-побутових умов проживання даних дітей.

Протягом 2021 року було здійснено 30  таких обстежень.  За результатами перевірок складено акти обстежень умов проживання.Порушень прав дітей  в сім’ях не виявлено. В родинах створені належні умови для повноцінного розвитку, навчання та виховання дітей. Отримані кошти  на дітей використовуються за призначенням.

Щорічно готується відповідний висновок на основі інформацій наданих вихователем дошкільного навчального закладу або класним керівником загальноосвітнього навчального закладу, в якому навчається дитина, сімейним  лікарем  та  ювенальним інспектором поліції. Дані висновки  затверджуються на засіданні комісії з питань захисту прав дитини, де опікунам надаються рекомендації.

Опікуни  належно ставляться  до виконання своїх обов’язків відносно підопічних,  піклуються про їх  здоров'я, готують до самостійного життя.

Так, цього року 3 дітей, які виховуються в родинах опікунів,  мають високий рівень знань, 6  дітей мають високий та достатній рівень знань.

На території смт.Биківка та смт.Романів  функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу та 4 прийомні сім’ї, в яких виховується  20 дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

             З метою соціально-правового захисту,  12 дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, виплачено одноразову допомогу в сумі 1810 грн., при досягненні 18-річного віку.

В оздоровчому періоді 2021 року, в оздоровчих закладах  оздоровлено 7  дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Службою  у справах дітей постійно проводиться аналіз стану отримання пенсій,  аліментів  та соціальних допомог  на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають в сім’ях опікунів та піклувальників.        Проведено зміну  сторони  виконавчого провадження щодо стягнення аліментів на користь опікуна.

З метою покращення стану виконання рішень судів про стягнення аліментів на користь дітей, батьки яких позбавлені батьківських прав, службою проведено звірки з органами державної виконавчої служби щодо наявних у них виконавчих листів,  а також стану стягнення аліментів за відкритими виконавчими провадженнями.

Службою  у справах дітей  рекомендовано опікунам, піклувальникам дітей, позбавлених батьківського піклування  звернутися  до органів виконавчої служби,   щодо притягнення батьків - боржників  до  кримінальної відповідальності за несплату аліментів на дітей.

 

Захист житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На постійному контролі знаходиться питання забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування житлом, постановки їх на квартирний облік, збереження їх майна.

Сформовано реєстр житла та майна, що належить дітям зазначеної категорії.  Із 50 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування,  які перебувають на  первинному обліку, мають:  право власності на житло 1  дитина - купівля-продаж, заповіт – 1  дитина,  право користування -  32, в 16  дітей, на даний час, житло відсутнє.

 З метою забезпечення  збереження житла дітей, яке належить їм на праві користування,   за поданням служби у справах дітей, рішенням виконкому,  закріплено житло  за 7 дітьми-сиротами, дітьми, позбавленим батьківського піклування  на   праві користування   та призначено опікуна над житлом.

На даний час на квартирному обліку перебувають 10  осіб з числа  дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

На соціальному квартирному обліку перебуває 3  осіб з числа  дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та 1 дитина, позбавлена батьківського піклування.

Інвентаризаційною   комісією, створеною  рішенням виконкому Романівської селищної ради  від 24 червня 2021 року  проводиться інвентаризація  та оцінка придатності для проживання житла, яке належить на праві власності або користування дітям зазначеної категорії. Всі житлові приміщення, які належать дітям на праві  власності та користування  є придатними для проживання.

 Із 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли повноліття у 2021 році,  мають  житло на праві  користування. Всі житлові приміщення перебувають у придатному для проживання стані.

В селищній раді діє   селищна  комплексна програма   забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2021-2022 роки.

 

Бездоглядність та безпритульність,

 профілактика правопорушень серед дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах 

Пріоритетним напрямком роботи служби у справах дітей Романівської селищної ради є проведення профілактичної роботи з питань бездоглядності, безпритульності, профілактики правопорушень у дитячому середовищі, обліку та соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Станом на 01.01.2022 року, на обліку в службі перебуває 71 дитина з 25 сімей, які перебувають  в складних життєвих обставинах, де батьки неналежним чином займаються їх вихованням.

Діти, які перебувають в складних життєвих обставинах, перебувають на обліку в службі з наступник причин:

  • 2 - які зазнали  психологічного насильства;

          - 69 – дітей, які проживають в сім’ї, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Проводиться відповідна робота щодо своєчасного виявлення дітей із зазначених сімей та постановки їх на облік у службі. Так, протягом 2021 року, на облік служби поставлено 60 дітей, які перебували на обліку в службі у справах дітей Романівської райдержадміністрації та 21 нововиявлену дтину із сімей,  в яких  батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо дітей.

 Службою у справах дітей селищної ради налагоджено механізм взаємоінформування про дітей, які перебувають  в складних життєвих обставинах між суб’єктами виявлення – старостами старостинських округів, відділом освіти, соціального захисту населення селищної ради, відділенням поліції №5 Житомирського РУП.

Протягом року діти, які перебувають на обліку в службі постійно відвідуються за місцем проживання. Так, протягом 2021 року здійснено 47 виїздів по населених пунктах Романівської селищної ради, в тому числі 35 рейдів «Діти вулиці», «Вокзал», «Дозвілля молоді у вечірній час». В ході виїздів, з батьками дітей, проводяться індивідуально–профілактичні бесіди щодо відповідального батьківства, ведення здорового способу життя, створення належним умов для проживання для дітей, надається гуманітарна допомога одягом та продуктами харчування. У разі виникнення безпосередньої загрози для життя і здоров’я дітей проводиться негайне відрання їх від батьків.  

Забезпечено введення особових справ вищевказаних дітей, відповідно до вимог законодавства.

У 2021 році,  з метою захисту прав та законних інтересів дітей, перед відділенням поліції №5 Житомирського РУП  службою ініційовано притягнення до відповідальності за ст 184 КУпАП  12 батьків за неналежне виконання ними батьківських обов’язків. Всього протягом року відділенням поліції притягнуто 57  батьків.

Протягом 2021 року службою підготовлено та подано до суду 6 позовних заяв, них: 4 - про позбавлення батьківських прав та  2 – про відібрання дітей від батьків, у зв’язку з прямою загрозою, відносно 5  дітей.

Працівниками служби протягом року взято участь у 15 судових засіданнях, з метою захисту прав та законних інтересів дітей.

           З метою контролю за використанням дитячої праці та підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності, додержання законодавства про працю неповнолітніх щороку службою направляються листи керівникам підприємств,  установ, організацій усіх форм власності, старостам старостинських округів з метою направлення повідомлень до служби про прийняття неповнолітніх на роботу чи їх звільнення. Відповідно до отриманих інформацій від старост округів - неповнолітні працюючі на території громади,  відсутні.

          З метою запобігання вчинення правопорушень, злочинів, вживання наркотичних засобів, психотропних речовин підлітками, проведено 7 зустрічей, лекцій, виступів у загальноосвітніх закладах громади та проведено 3 перевірки стану  правовиховної  роботи у   навчальних закладах, з учнями, які перебувають на внутрішньошкільному обліку проведено індивідуально-профілактичні бесіди.

Щоквартально службою проводиться взаємозвірка  із Житомирським  РС №7  філії ДУ «Центр пробації» у Житомирській області та відділенням  поліції №5  Житомирського РУП ГУНП  щодо дітей, які перебувають на обліку та скоїли правопорушення. Злочинів, скоєних неповнолітніми, які проживають на території громади протягом року не  зафіксовано. На паперових носіях ведуться списки дітей, засуджених до покарання не пов’язаного із позбавленням волі. У вищезазначеному списку, у 2021 році, перебував 1 неповнолітній, який у липні 2021 році досяг повноліття. З даним підлітком проводились індивідуально-профілактичні бесіди, здійснювався контроль за місцем його проживання, поведінкою, навчанням, недопущенням повторного вчинення ним  правопорушення.

В 2021 році до приймального відділення  центральної лікарні доставлено 5 неповнолітніх з діагнозом: алкогольна інтоксикація. Дані сім’ї обстежено за місцем проживання, з  батьками неповнолітніх проведено індивідуально-роз’яснювальну роботу щодо належного виховання та утримання своїх дітей, повідомлено навчальний заклад.

Проводиться також відповідна робота щодо залучення дітей, які понад 10 днів не приступили до навчальних занять у закладах освіти громади.

Служба у справах дітей організовує та забезпечує діяльність комісії з питань захисту прав дитини. Протягом 2021 року проведено 11 засідань комісії на яких розглянуто 75 питань зокрема: про стан виконання батьківських обов’язків відносно дітей, про доцільність позбавлення батьківських прав,  про стан участь у вихованні дітей; про затвердження та перегляд індивідуальних планів соціального захисту дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; про надання дозволів на вчинення правочинів з нерухомим майном; про взяття сімей під соціальний супровід; про стан утримання, навчання та виховання дітей у опікунських сім’ях та інше.

З метою захисту прав та законних інтересів дітей, на засідання виконавчого комітету селищної ради, виносилось 45 питань, що входять до компетенції служби. 

         На сесію селищної ради виносилося 5 питань, що стосуються роботи служби у справах дітей.

             Протягом 2021 року начальником та працівниками служби опрацьовано понад 550 листів, які надійшли від облдержадміністрації, Романівської селищної ради, установ, організацій Житомирської області, на виконання яких  надано  632  вихідних листи з питань захисту прав та законних інтересів дітей громади.

В службі ведуться журнали: реєстрації пропозицій, заяв, скарг та звернень громадяни та особистого прийому громадян начальником служби. За 2021 рік опрацьовано 52 звернення громадян, з питань захисту прав дітей, на які надано вичерпні відповіді заявникам, відповідно до вимог чииного законодавства.

У спеціальних закладах загальної середньої освіти Житомирської області, згідно заяв батьків, у 2021-2022 навчальному році на цілодобове перебуваня зараховано 37 дітей, вихідців Романівської громади, так як такі діти мають особливі освітні потреби.  Питання про забезпечення прав та законних інтересів дітей, обговорено на засіданні комісії з питань захисту прав дитини 29.09.2021 року.

З 1 вересня по 15 жовтня 2021 року проведено профілактичний захід щодо залучення дітей шкільного віку, які не приступили до навчання з початку 2021-2022 навчального року. Надіслано листи навчальним закладам, старостам старостинських округів щодо надання інформації про таких дітей. За наслідками аналізу отриманих інформацій встановлено, що всі діти у 2021-2022 році приступили до навчання.

Одним із напрямків діяльності служби є надання дітям, які є внутрішньо-переміщеними особами, статусу дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.  На даний час  на території громади проживає 21 дитина, як внутрішньо-переміщена особа (з них 2 дитини мають статус дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів) та 2 дитини, батьки яких загинули, беручи участь АТО/ООС.

З метою збільшення кількості дітей, яким було б встановлено статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів проводиться інформаційно-роз’яснювальну роботу з  батьками дітей. Інформацію про порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів висвітлено  на веб-сайті  Романівської селищної ради та сторінці служби у мережі «Facebook».

             З метою соціально-правового захисту дітей, за клопотанням служби у справах дітей, безкоштовним харчуванням в навчальних закладах забезпечено 19 дітей соціально-незахищених категорій. Крім того,  направлено лист до Благодійного фонду «Відкрите серце» про надання гуманітарної допомоги(одяг та продукти харчування) для 43 дітей їз сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах.

             У 2021 році на території Романівської селищної ради створено  сім’ю патронатного вихователя на базі сім’ї жительки смт. Романів, Волощук Наталії Адамівни, яка пройшла навчання за Програмою підготовки патронатних вихователів та отримала рекомендацію про можливість надання послуги з патронату над дитиною.

15.06.21 р. укладено трьохсторонній договір між Житомирської РДА, кандидаткою та органом опіки і піклування Романівської селищної ради про надання послуг з патронату над дитиною на території громади. З 01.07.2021 переукладено договір про патронат над дітьми.

30.06.2021 року, 3 малолітніх дітей із Станішівської територіальної громади влаштовані в сім’ю патронатного вихователя.  

31.12.2021 діти вибули до дитячого будинку сімейного типу.

            З метою поглиблення знань діючого законодавства щодо захисту прав дітей,  та залучення громадськості до вирішення проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей в складних життєвих обставинах, проведено:

 

- 26 травня  2021 року організовано поїздку  в м. Житомир за участю випускників 11 класів району, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для зустрічі з керівництвом області;

-  02 червня 2021 року проведено захід,присвячений Дню захисту дітей;

- 04 червня  2021 року організовано поїздку делегації  20 дітей на   обласний   захід «Дитинство разом з вами» для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах; дітей загиблих Героїв Небесної Сотні; дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи; дітей, батьки яких загинули, постраждали чи беруть безпосередню участь  в антитерористичній операції;

- 14 червня 2021 року проведено нараду щодо організації комплексу профілактичних заходів під час літніх канікул у 2021 році;

-  09 грудня 2021 року проведено міжвідомчу нараду «Насильству в дитячому середовищі -НІ»;

-    19 грудня 2021 року  участь у святі до Дня святого Миколая.

              

             В  службі у справах дітей проведено комплекс заходів   щодо підключення  та функціонування  Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти». Користувачами  забезпечено внесення достовірної інформації до Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти» щодо  обліку: дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей, які залишилися без батьківського піклування; потенційних  опікунів; піклувальників, дітей, що перебувають в складних життєвих обставинах.

            Постійно на офіційному сайті  Романівської селищної ради та сторінці служби у мережі “Facebook” висвітлюються питання щодо захисту прав та інтересів дітей,   про роботу служби, щодо профілактики негативних явищ у підлітковому середовищі. Протягом року надруковано 8 статтей у місцевих газетах, опубліковано 10 матеріалів на офіційному сайті Романівської селищної ради та 44 матеріали на сторінці служби у мережі «Facebook».

 

 

 

Начальник служби                               Валентина ДАНИЛЕВИЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь