A A A K K K
для людей із порушенням зору
Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

Про встановлення вартості  харчування в закладах освіти  селищної ради у 2022 році

Дата: 13.01.2022 16:48
Кількість переглядів: 395

 

 

УКРАЇНА

РОМАНІВСЬКА СЕЛИЩНА  РАДА

ЖИТОМИРСЬКОГО РАЙОНУ

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ  (проект)

 

Від 27.01.2022  року                                                            смт. Романів

 

Про встановлення вартості

 харчування в закладах освіти

 селищної ради у 2022 році

 

        Керуючись частиною другою ст. 43 Закону України «Про місцеве  самоврядування в Україні», пунктом 3 ст.56 Закону України «Про освіту»,      ст. 11, пунктом 1 ст.16 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (від 24 грудня 2015 року №911-VІІІ), ст. 5 Закону України  «Про охорону дитинства», постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»,  на виконання Програми «Дітям Романівщини – безпечне та якісне харчування» на 2021-2023 роки, затвердженої  рішенням 3 сесії 8 скликання Романівської селищної ради від 23.12.2020 №37-3/20, заслухавши інформацію начальника відділу освіти селищної ради Гаврилової О.Л. виконавчий комітет

ВИРІШИВ:

 

  1. Відділу освіти селищної ради:

1.1.   Вивчити  детально питання організації харчування дітей у закладах освіти селищної ради з урахуванням навантаження на місцевий бюджет, спроможності батьківської доплати, соціального статусу дітей.

          1.2.Організувати безкоштовне гаряче харчування дітей пільгових категорій за рахунок бюджетних коштів протягом 2022 року.

          1.3. Винести питання щодо збільшення вартості харчування дітей у закладах дошкільної освіти на чергову сесію Романівської селищної ради.

 

          3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника голови селищної ради Ходюка В.І.

 

Селищний голова                                                          Володимир САВЧЕНКО

 

Довідка

Про стан організації харчування дітей в закладах

освіти Романівської селищної ради

Інформуємо, що організація харчування дітей у закладах освіти є пріоритетним напрямом розвитку та функціонування освітньої галузі Романівської селищної ради. Перебування дитини у школі, її безпека та здоров’я, формування культури харчування та правильних харчових звичок є однією з важливих цінностей Нової української школи, яку ми формуємо.

Харчування учнів організовано в усіх школах. Одноразовим гарячим  харчуванням охоплено 1256 школярів, що становить 57,5 % від загальної кількості учнів 1-11 класів. 

За кошти місцевого бюджету безкоштовно харчуються учні 1-11 класів пільгових категорій. До пільгових категорій дітей, які користуються безкоштовним харчуванням, відносяться діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах; діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Всього таких дітей 362 (16,5 %).

За кошти місцевого бюджету з  батьківською доплатою 50% від вартості  обіду харчуються  учні 1-4 класів, з  батьківською доплатою 40% від вартості  обіду харчуються діти з багатодітних сімей, діти, батьки яких брали (беруть) участь у антитерористичній операції та діти з числа внутрішньо переміщених осіб. Всього таких учнів 894 (40,9 %).

В межах Романівської селищної ради функціонує 10 закладів дошкільної освіти з повним режимом роботи, у яких організовано триразове харчування дітей. Вартість харчування, враховуючи норми харчування, 25 грн. на день, з розрахунку сплати батьками 80%. Батьківську плату 80 % встановлено відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

За кошти місцевого бюджету безкоштовним харчуванням охоплено 10,6 % дітей-дошкільнят пільгових категорій. Крім цього, за кошти місцевого бюджету з  батьківською доплатою 40%  харчуються  діти з багатодітних сімей, діти, батьки яких брали (беруть) участь у антитерористичній операції та діти з числа внутрішньо переміщених осіб. Всього таких дітей 27,2 % від загальної кількості дошкільнят.

У 2022 році організація харчування дітей у закладах освіти здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Цією постановою затверджені нові норми харчування, яких потрібно дотримуватись під час організації харчування. Системно здійснюється оптимізація меню в закладах освіти. Закладами освіти розробляється повноцінне сезонне 4-тижневе меню. Нове меню урізноманітнює харчування, забезпечує достатній цикл зміни страв. Раціон учнів стає більш збалансованим і різноманітним.

Проте є проблеми. Щоб адаптувати меню під норми харчування, визначені Постановою № 305, ЗДО не вкладаються у встановлену вартість харчування 25 грн.

 

Одним із напрямів реформування шкільного харчування є покращення  ресурсного забезпечення закладів освіти. Для покращення умов організації харчування оновлюється обладнання їдалень та харчоблоків, закуповується холодильне обладнання, промислові електроплити, електромясорубки, хліборізки, посудомийні машини, новий посуд та ін. Здійснюється перевірка робочого стану систем енергозабезпечення, водопостачання та водовідведення, вентиляційних систем. З метою збільшення потужності проведено реконструкцію мереж електропостачання в опорному ЗЗСО «Романівська гімназія», Романівському центрі розвитку дитини.  На ці заходи  протягом 2021 року використано коштів на загальну суму 1083156 грн. 

Важливим залишається питання забезпечення належного контролю в організації харчування. Нині він здійснюється за новими правилами.  Запроваджено систему харчової безпеки HACCP, яка  заснована на міжнародних стандартах. Дана система є важливим інструментом для контролю безпеки харчування в закладах освіти на всіх етапах, починаючи від обладнання харчоблоків та приміщень, завершуючи приготуванням страв.

Протягом 2021 року було організовано сертифіковане навчання керівників шкіл, дошкільних закладів та кухарів з впровадження та підтримки систем управління безпечності харчових продуктів за принципами HACCP. Ефективність впровадження такої системи постійно контролюється аудиторами Держпродспоживслужби.

Приділяється належна увага формуванню в учнів культури харчування та правильних харчових звичок. Інформацію, що мотивує до здорового та збалансованого харчування, діти отримують під час освітнього процесу: на уроках, від класних керівників, медичних працівників, засобів масової інформації.

Проте, в організації харчування дітей є ряд проблем.

Актуальним залишається питання модернізації харчоблоків. Потребує підвищення фахової спроможності причетних до організації шкільного харчування – педагогів, директорів і насамперед кухарів, посилення внутрішнього контролю за організацією харчування,  постачанням  харчових продуктів на предмет їх якості.

У зв’язку із зміною цінової політики, зокрема, збільшення вартості продуктів харчування, забезпечити норми харчування дітей закладів дошкільної освіти за встановленою минулорічною вартістю 25 грн. є неможливим.

Просимо взяти це до уваги та розглянути питання про збільшення вартості харчування дітей у дошкільних закладах освіти в межах 40 грн.

 

 

Головний спеціаліст                                   Медлярська Т.В.

 

0978771537

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь