Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

Розпиття алкогольних та слабоалкогольних напоїв неповнолітніми є досить актуальною темою

Дата: 21.12.2021 15:04
Кількість переглядів: 402

В наш час розпиття алкогольних та слабоалкогольних напоїв неповнолітніми є досить актуальною темою, особливо в період настання новорічно-різдвяних свят та зимових канікул, адже в цей час підлітки мають вдосталь вільного часу. Україна входить в першу п’ятірку серед 41 держави світу по рівню дитячого алкоголізму. За останніми соціологічними опитуваннями, 76% підлітків (віком від 14 до 16 років) мають досвід вживання слабоалкогольних напоїв ( слабоалкогольні напої і пиво  входять у категорію алкогольних).

В 2021 році до приймального відділення  КНП «Романівська лікарня» лікарні доставлено 6 неповнолітніх з діагнозом - алкогольна інтоксикація.

У звязку з цим нагадуємо, що за розпивання спиртних напоїв на вулиці, стадіоні, у сквері, парку, і за появу в нетверезому стані в громадських місцях, складається протокол на неповнолітнього за статтею 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою попередження або накладення штрафу від 1 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо неповнолітньому не виповнилось 16 років, то за розпивання ним спиртних напоїв у громадських місцях і появу в громадських місцях у п’яному вигляді, відповідальність несуть його батьки, саме за статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей», що тягне за собою попередження або накладення штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Крім того, законодавством України заборонено продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів, особам, які не досягли 18 річного віку. Продавець такої продукції зобов’язаний отримати від покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку. За продаж неповнолітнім алкоголю та тютюну до суб’єкта господарювання застосовується штраф або анулюється ліцензія на продаж алкогольних та тютюнових виробів. Легкий доступ до алкоголю – одна з причин, чому неповнолітні особи вживають алкогольні напої. Чим раніше людина починає вживати алкоголь, тим швидше відбувається руйнація її як особистості. Як наслідок, збільшується рівень злочинності в країні, знижується рівень здоров’я населення, працездатності, розвиваються психологічні і фізіологічні дефекти дитини й деградує суспільство в цілому

Шановні батьки! Вкотре нагадуємо  про необхідність цікавитися життям та оточенням дітей. Підтримуйте постійний зв’язок з донькою чи сином - так ви будете мати можливість не тільки знати, де і з ким вони проводять вільний час, а й в якому стані вони перебувають і чи не потребують допомоги старших.

 

Служба у справах дітей

Романівської селищної ради

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь