A A A K K K
для людей із порушенням зору
Романівська селищна рада
Житомирська область, Житомирський район

«Вільні творити майбутнє»: відома повна програма заходів до Дня Гідності та Свободи

Дата: 17.11.2021 15:55
Кількість переглядів: 212

 

Фото без опису

«Вільні творити майбутнє»: відома повна програма заходів до Дня Гідності та Свободи

11 листопада в Укрінформі оголосили програму пам’ятних подій до Дня Гідності та Свободи, приурочена до восьмої річниці початку Євромайдану.

Національний музей Революції Гідності разом із громадськістю підготували заходи до відзначення річниці у різному форматі: це і виставки, презентації, обговорення фільмів та соціальна рекламу. Гасло заходів лишається традиційне з 2019 року «Вільні творити майбутнє».

На прессконференції голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович відзначив, що будемо згадувати циклічність українських революцій із столітньою історією.

 «Цього року ми не лише пригадуємо події Революції гідності, а й 100-річчя від завершення подій Української революції 1917 – 1921 років. Це важливо, коли ми говоримо про революції – адже це є не лише акти боротьби за права людини і людську гідності. І це не є частина нашої короткої 30-річної історії, а сторічної боротьби. І це одна тяглість процесу боротьби за цінні речі, які і роблять нас цивілізованою демократичною нацією. І ми будемо акцентувати на цьому увагу. Через 100 років ми цінуємо тих, завдяки кому ми вільні», - підкреслив голова УІНП.

Генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло детально розказав про план заходів. Зокрема, на алеї Героїв Небесної Сотні 19 листопада зранку відбудеться традиційна толока. А 21 листопада заплановані протокольні заходи вшанування.

Координатор ГС «Ініціативна група постраждалих/поранених на Майдані» Павло Сидоренко розповів, що з 10:00 в Екуменічному храмі Архистратига Михаїла й Українських Новомучеників проведуть святкову Літургію та молитву за Україну. У свій час заступниця голови правління ГО «Родини “Небесної Сотні”» Юлія Цепун наголосила, що вечорі відбудеться пам’ятна хода, запалення лампадок та панахида за загиблими героями Небесної Сотні та воїнами-захисниками України. 

Напередодні пам’ятних дат у Будинку профспілок планується науковий форум «Революція Гідності: на шляху до історії». Там же відбудеться показ і обговорення фільму «Історія українських Майданів – від протестів на граніті до Революції Гідності» (із серіалу «10 Днів незалежності») та презентація трисерійного фільму «Майдан. Культура домовляння».

На день народження Героя Небесної Сотні планується оголошення ІV Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт на тему Революції Гідності у межах відзнаки імені Сергія Кемського. А у «Музеї Івана Гончара» відбудеться відкриття виставки картин Ігоря Зозулі «Революційний вернісаж» про Помаранчеву Революцію та Революцію гідності.

Серед новинок, приурочених до цьогорічного Дня Гідності та Свободи, у столиці заплановане відкриття нового мистецького простору – Галереї протестного мистецтва і першої виставки «Мистецький Барбакан. Ретроспекція». В той час, на Майдані Незалежності заплановане відкриття вуличної виставки-мальопису «Мальована історія Майдану» та презентація мультимедійного імерсійного проєкту «Відчуття Майдану».

Ігор Пошивайшло відзначив, що програма формувалась із профільними інституціями і громадськими організаціями: «Вже встановились певні традиції вшанування – це заходи, які проводяться з року в рік. Є нові проєкти, які дозволяють актуалізувати, зважаючи на ті виклики які є зараз».

Музей Революції Гідності запрошує вже брати участь у флешмобі #БутиГідним: в соцмережах ділитись спогадами і роздумами про Помаранчеву революцію та Євромайдан з тегом #БутиГідним. Пізніше ці матеріали використають для пам’ятних матеріалів – видань і виставок.

«Ми закликаємо пов’язати жовту-блакитку стрічку на одяг. Подібна акція – як ідентифікація протестувальників», - наголосив пан Пошивайло.

Ознайомитись з програмою та отримати матеріали для поширення: http://surl.li/aqvqj

 

Інститут національної пам’яті


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь